SVINJSKA GRIPA SE ŠIRI

Hrvatska u pripravnosti, svijet strepi od pandemije

Bionic
Reading

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg objavio je u nedjelju da je američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti potvrdio da su učenici jedne gradske srednje škole zaraženi ljudskim oblikom svinjske gripe. Oboljelih ima, osim u Meksiku, i na Novom Zelandu te u Izraelu, a istražuju se i sumnjivi slučajevi u Španjolskoj. Povodom novonastale globalne zdravstvene prijetnje, Europska komisija u ponedjeljak je sazvala hitan sastanak

Prema najnovijim informacijama, od posljedica virusa svinjske gripe ovoga mjeseca u Meksiku su preminule 103 osobe. Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za koji svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju. Oboljeli su još evidentirani u Sjedinjenim Državama, Kanadi i na Novome Zelandu. No osim u Meksiku, sve te zemlje imaju zasad samo blage slučajeve.

Sve škole su u glavnom gradu Meksika i okolici zatvorene sve do 6. svibnja, rekao je Cordova.

Meksičko predsjedništvo naredilo je u subotu izolaciju bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa.

Vlasti smiju 'ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirale i borile se protiv epidemije' i 'vršiti preglede putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe koji bi mogli biti prijenosnici virusa', stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama. U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska. Odgođeni su i rock koncerti, kao i nogometne utakmice.

Potvrđeni slučajevi u New Yorku

Zdravstvene vlasti New Yorka u subotu navečer objavile su da je osam 'vjerojatnih' slučajeva zaraze otkriveno u jednoj školi u četvrti Queens, a testovi u Nacionalnom epidemiološkom centru u Atlanti potvrdili su da je riječ o svinjskoj gripi. Gradonačelnik Bloomberg naglasio je da oboljeli imaju blaže simptome i da se oporavljaju.

Grad očekuje rezultate testiranja dodatnih briseva iz škole St. Francis Preparatory, čiji su učenici zaraženi. Oko stotinu učenika te škole žalilo se na simptome slične gripi, a dio njih je proljetne praznike proveo u meksičkom ljetovalištu Cancunu, prije dva tjedna.

'Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja', rekao je njujorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe.

Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti u Atlanti potvrdio je da su, osim slučajeva u New Yorku, zabilježena još dva oboljela u Kanzasu te devet u Kaliforniji i u Teksasu.

Hrvatska u pripravnosti

'Mi smo u pripravnosti ili, bolje rečeno, pratimo sve što poručuje Svjetska zdravstvena organizacija i uskladit ćemo svoje aktivnosti vezane uz pojavu svinjske gripe u Meksiku, SAD-u i Novom Zelandu', rekla je dr. Ira Gjenero Margan, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Djelatnicima karantene tehnologija pomaže izdvojiti bolesne turiste u zračnim lukama. Ako je osoba bolesna, uređaji detektiranju povišenu tjelesnu temperaturu i na ekranu se pojavi alarm

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo održao hitnu sjednicu o problemu svinjske gripe, no nisu donesene nikakve izvanredne mjere. Ipak, na aerodromima je podignut stupanj pripravnosti. U ponedjeljak će se odlučiti o postroženim uvjetima kontrole putnika, a procedura će biti slična kao i u vrijeme epidemije ptičje gripe, što znači da će se svaki putnik koji ima simptome slične simptomima gripe morati prijaviti u stacionar na aerodromu.

Ministarstvo zdravstva dostavilo je Zračnoj luci Zagreb popis zemalja u kojima postoji opasnost od zaraze svinjskom gripom. Putnici na Plesu, koji dolaze iz 'sumnjivih' zemalja upućuju se na razgovor kod aerodromskih zdravstvenih službi. Ako se utvrdi da je potreban pregled, putnici se upućuju u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević, a pregledava se i njihova prtljaga.

U slučaju nižeg stupnja, liječnici će pregledavati putnike s povišenom temperaturom ili one koji se loše osjećaju te će se odlučivati o slanju u bolnicu dr. Fran Mihaljević dok viši stupanj znači da se uvodi karantena i obvezni pregled putnika u međunarodnom prometu. O sličnim mjerama sljedećeg će tjedna odlučivati i druge zračne luke u Hrvatskoj, a posebno u koje dolazi veliki broj stranih putnika, kao što su splitska i dubrovačka.

Sukladno najnovijim informacijama vezanim uz situaciju nastalu širenjem epidemije svinjske gripe, a uslijed koje je došlo do većeg broja smrtnih slučajeva u Meksiku, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izvještava javnost o sljedećem.

S obzirom na to da su prema dosadašnjim informacijama slučajevi epidemije zabilježeni u Mexico Cityu te meksičkim saveznim državama Oaxaca, San Luis Potosi, i Baja California (Mexicali), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija savjetuje hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanje u krajeve Meksika u kojima se epidemija pojavila, osim u slučaju neodgodivih obveza.

Također savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja i žuran posjet zdravstvenim službama u slučaju pojave simptoma sličnih gripi.

Svim hrvatskim građanima koji se trenutačno nalaze u Meksiku savjetujemo da budu u kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Washingtonu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija bit će u pojačanom kontaktu sa svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu te će s novim informacijama vezanim uz epidemiju svinjske gripe redovito upoznavati javnost.


Troje u Španjolskoj na promatranju

'Što možemo poručiti građanima Europske unije nego da sve članice zajedničkim snagama veoma pažljivo i ozbiljno prate razvoj situacije', kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Istaknuo je kako je zdravstveni rizik još uvijek ograničen na sjevernoamerički kontinent, no europske zdravstvene službe primorane su pratiti razvoj situacije iz sata u sat.

Svjetska zdravstvena organizacija strahuje od pandemije svinjske gripe

Povjerenik za zdravstvo zasjeda sastankom u Luxembourgu na kojem ministri 27 zemalja raspravljaju o ovom ozbiljnom problemu.
Barroso očekuje da ministri zdravstva zemalja članica što hitnije razmotre opasnosti od širenja bolesti u Europi.

'Stalno kontaktiramo s Europskim centrom za nadzor bolesti, sa Sjedinjenim Državama, Meksikom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa zemljama članicama i  procjenjujemo podatke koje imamo', rekla je glasnogovornica Europske komisije.

Ipak, postoje indicije da je bolest prešla preko oceana. Tri osobe 'sa simptomima gripe koje su nedavno boravile u Meksiku' smještene su na promatranje i izolirane u Španjolskoj, objavila je u nedjelju španjolska ministrica zdravstva Trinidad Jimenez.

'Te osobe izolirane su u očekivanju rezultata pretraga, kako bi se odredilo jesu li zaražene svinjskom gripom', dodala je ministrica na konferenciji za tisak, ističući da njihovo stanje 'nije teško'.

'Jednostavno je riječ o osobama sa simptomima gripe koje su doputovale iz Meksika prije dva, tri ili četiri dana', rekla je Jimenez, naglasivši da je riječ o 'mjeri predostrožnosti'.

U Francuskoj ipak samo obična gripa

Francuska ministrica zdravstva Roselyne Bachelot priopćila je u ponedjeljak ujutro da su se sumnjivi slučajevi svinjske gripe u Francuskoj pokazali kao obična gripa koja nema veze s epidemijom koja hara Meksikom.

'Zasad su slučajevi koji su privukli našu pozornost negativni, radi se o običnoj gripi te nisu povezani sa svinjskom gripom', kazala je Bachelot na radiju RTL.

Ministrica je ipak pozvala na 'daljnji oprez'. 'Sve osobe koje dolaze iz zona gdje su potvrđeni slučajevi, Kalifornije ili još više iz Meksika, ako imaju poteškoća s disanjem, povišenu temperaturu ili malaksalost ,moraju kontaktirati s liječnikom', dodala je ona.

Također, tri sumnjiva slučaja u Britaniji jednako su se pokazala negativnima, javljaju agencije u ponedjeljak.

WHO se boji pandemije

'Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti', ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprečavanje bolesti (CDC) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji u subotu.

WHO je objavio da virus svinjske gripe A/H1N1 'nedvojbeno ima pandemijski potencijal' te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. Virus je neobičan hibrid između virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe, a širi se međuljudskim kontaktom.

Najnovije informacije o situaciji u Meksiku dostupne su i na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.