FINANCIJE, ENERGIJA I POTROŠAČI

Hrvatska u petak zatvara tri poglavlja

26.11.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Odbor stalnih predstavnika zemalja članica Europske unije (COREPER) donio je u četvrtak na svom sastanku u Bruxellesu odluku koja omogućava da Hrvatska u petak na konferenciji o pristupanju zatvori pregovore u tri poglavlja, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora

STRASBOURG - Veleposlanici zemalja članica EU-a potvrdili su da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje poglavlja Financijske usluge, Energija i Zaštita potrošača i zdravlja.

Ta tri poglavlja bit će formalno zatvorena na konferenciji o pristupanju u petak u Bruxellesu. Konferencija se održava na veleposlaničkoj razini, a hrvatsko izaslanstvo će predvoditi glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

S nova tri poglavlja, broj zatvorenih poglavlja popet će se na 15. Hrvatska do sada ima 28 otvorenih poglavlja.

Sljedeća pristupna konferencija predviđena je za 21. prosinca a na njoj bi Hrvatska trebala otvoriti pregovore u poglavljima Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo te zatvoriti nekoliko poglavlja.

Za sljedeću godinu preostat će otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haškim sudom, odnosno dostavu topničkih dnevnika, te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se pregovori vode u njih 33, jer u dva poglavlja - Institucije i Ostala pitanja - nema zakonodavstva koje zemlja kandidatkinja treba preuzeti.

Europski parlament u četvrtak je izglasao rezoluciju o strategiji proširenja u kojoj ističe da Hrvatska može završiti pregovore do sredine sljedeće godine, ako ispuni sve kriterije, uključujući punu suradnju s Haškim sudom.