SLOGAN ZAGREB PRIDEA

'Hrvatska to može progutati!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.05.2010 12:14
  • Objavljeno 24.05.2010 u 12:14
Gay pride

Gay pride

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miscevic

U Zagrebu će se u lipnju održati društvena i politička manifestacija Zagreb Pride 2010. Glavni dio ovogodišnjeg Pridea održat će se od 5. do 20. lipnja, a Povorka ponosa i javni skup s koncertom bit će u subotu, 19. lipnja, priopćili su organizatori

Ovogodišnji Pride održava se pod sloganom 'Hrvatska to može progutati!'. Tema Povorke ponosa je 'sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi'.

zagreb pride

zagreb pride

Izvor: tportal.hr / Autor: zagreb pride

Može li Hrvatska to progutati?

Zagreb Pride će ovogodišnju, devetu po redu Povorku ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksulane, transrodne, interseksualne i queer) učiniti danom proslave i afirmacije slobode u svim njezinim oblicima, stoji u priopćenju organizatora.

U nastavku donosimo dio proglasa povodom ovogodišnjeg Zagreb Pridea.

Sloboda rodnog izražavanja, različitost tjelesnih i seksualnih izričaja i praksi, mnogostrukost osobnih i kolektivnih identiteta kroz samodefiniciju trebaju postati i postat će dio hrvatske stvarnosti. Boriti se za rodnu slobodu – pravo svake osobe da izražava svoj rod i svoje tijelo na način koji izabere, kroz ženskost, androginost, muškost, hibridnost, nedorečenost i rodnu kontradiktornost – znači boriti se za slobodu kao vrhunsku vrijednost koja pripada svakom čovjeku.

Kada dvoje ljudi izrazi sebe i svoju spolnost poljupcem u kafiću ili nekom klubu ako odgovaraju ustaljenim obrascima dopuštenog heteroseksualnog ponašanja bivaju prihvaćeni, podržani ili neprimijećeni. Kada to učinimo mi, LGBTIQ osobe te pojedinci i pojedinke koje svojim izgledom ili tijelom odudaraju od stereotipa, bivamo izbačeni, nasilno prekinuti, prekoreni, a nerijetko i pretučeni. Zagreb Pride želi da svaki uzajamno željeni i žuđeni poljubac, zagrljaj i dodir uvijek i svugdje budu izraz slobode i ljubavi.

Muško-muški zagrljaj i poljubac dopušteni su na travnjaku nogometnog igrališta i na tribinama, prilikom proslave pobjede. Kada privrženost iskažu dva gej muškarca, svoj život izlažu pogibelji. Kada se na plaži skupina mladića i djevojaka sunčaju, igraju picigin, mažu jedni drugima zaštitnu kremu nitko u tome ne vidi ništa posebno, doli mladenačke igre i zavođenja. Kada grupa žena na kupalištu slobodno izražava svoje lezbijstvo, izložena je seksističkim i muško-šovinističkim nasrtajima i riziku seksualnog napastovanja, a katkad i silovanja. Kada transrodna ili transeksualna osoba policajcu ili nekoj službenoj osobi na šalteru mora pokazati svoju osobnu iskaznicu na kojoj su prisiljene imati svoj državnim propisima jedini dopušteni urođeni identitet, najčešća reakcija je podsmijeh, omalovažavanje, a nerijetko i gađenje. Te osobe društvo prisiljava i gura na svoje rubove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi