POJAŠNJENA ODLUKA PRAVOSUĐA

Hrvatska odgovorila na vatikansku notu o Dajli

Samostan Dajla

Samostan Dajla

Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija predalo je u petak notu Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu kojom je odgovorilo na prošlog tjedna zaprimljenu notu Državnog tajništva Svete Stolice vezanu uz vraćanje dijelova imovine župe Dajla Republici Hrvatskoj, priopćio je MVPEI.

"U noti su pojašnjeni pravni aspekti rješenja Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 9. kolovoza 2011. godine kojim se utvrđuje ništavost donesenih rješenja Ureda za imovinsko pravne odnose Istarske županije u Bujama, a kojima su župi Dajla dani u vlasništvo poljoprivredna zemljišta te neizgrađena građevinska zemljišta u katastarskim općinama Brtonigla i Novigrad, odnosno kojima je utvrđeno pravo na naknadu župi Dajla", navodi se u priopćenju.

MVPEI navodi kako je uz notu nuncijaturi predan i tekst rješenja Ministarstva pravosuđa, kao i njegov prijevod na talijanskom jeziku, u kojem su detaljno navedene sve relevantne pravne činjenice i mjerodavni pravni okvir.

Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice izrazio je ranije "iskreno čuđenje" zbog rješenja Ministarstva pravosuđa kojim se povratak dobara istarskog samostana u Dajli Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj proglašava ništavnim.

"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim', od strane Ministarstva pravosuđa, odluka koje je već donio Ured državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla pobuđuju iskreno čuđenje, bilo zato što je usvojena odluka doista izvanredna bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice rješava u duhu suradnje, bilo, na koncu, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti", rekao je Federico Lombardi prošloga tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi