TEŠKE LUSTIGOVE OPTUŽBE

'Hrvatska ne želi financirati film o Jasenovcu!'

24.05.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Oskarovac Branko Lustig u razgovoru s novinarkom Nacionala iznio je na račun hrvatskih vlasti teške optužbe za nepošten odnos prema holokaustu. Na Lustigovom udaru našle su se i dvije centralne židovske organizacije u Zagrebu

Počasni predsjednik Festivala židovskog filma, oskarovac i bivši zatočenik Auschwitza Branko Lustig, razočaran je što baš nitko iz vrha vlasti ove godine uopće nije došao na Festival židovskog filma, ali njegovo razočaranje najveće je činjenicom da na Maršu živih na Dan sjećanja na holokaust nije bilo nikog iz Hrvatske.

'Na Maršu živih na Dan sjećanja na holokaust okupilo se više od 9.500 ljudi iz cijeloga svijeta koji su izvjesili 56 zastava, no Hrvatske nije bilo među njima', naglašava Lustig u nacionalu i nastavlja oštrom kritikom hrvatskih Židova.

'Zar je odlazak delegacije hrvatskih Židova u Auschwitz toliko skup da nijedna od dvije Židovske općine u zagrebu ne može skupiti novac i platiti autobus za Poljsku kako bi se tamo zavijorila i hrvatska zastava? Taj su novac mogli skupiti tako da izdvoje godišnji prihod od samo pet automobila parkiranih na mjestu bivše židovske sinagoge u Praškoj ulici i nitko ne bi ni osjetio', naglašava Lustig.

Izrazito mu smeta i činjenica da nitko u Hrvatskoj ne želi snimiti film o Jasenovcu, a vladi Jadranke Kosor i Ministarstvu kulture poručuje da se ne trebaju bojati da će od njih tražiti novac za film o Jasenovcu jer će ga donijeti iz Amerike.

Otkriva da se posve koncentrirao upravo na snimanje filma o Jasenovcu i holokaustu u Hrvatskoj, prema scenariju Slavka Goldsteina i Miljenka Jergovića