RASIM LJAJIĆ

'Hrvatska ne razmišlja o normaliziranju odnosa sa Srbijom'

03.02.2015 u 19:36

Bionic
Reading

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić smatra da Hrvatska ne razmišlja o normaliziranju odnosa sa Srbijom i da je presuda, kojom je Međunarodni sud pravde (ICJ) u utorak odbacio hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije i srbijansku protutužbu, u Hrvatskoj tema predizborne kampanje

"Nakon završenih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj vidimo praktično nastavak izborne kampanje, koja će trajati cijelu godinu. Nitko u predvečerje izbora ne misli na normalizaciju niti unaprjeđenje odnosa sa Srbijom. Naprotiv, Srbija će biti tema te kampanje. A ukoliko ste tema u Hrvatskoj, to može donijeti neke političke bodove, glasove", rekao je Ljajić za srbijanski medij B92.

Ljajić ne očekuje da će, u političkom smislu, presuda ICJ-a "imati neki poseban značaj" glede razvoja i unaprjeđenja odnosa.

Istodobno je ustvrdio kako se Srbija trudi da ničim ne doljeva "ulje na vatru" i da normalizira odnose, jer su oni u interesu i Srbije i susjednih zemalja.

Predsjednik odbora za Srbe u inozemstvu srbijanskog parlamenta Janko Veselinović očekuje da će presuda pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država.

"Nije sporno da je bilo žrtava u ratnim sukobima i da treba istražiti sve ratne zločine kao moralno sudsku satisfakciju, pri čemu treba inzistirati na pojedinačnoj odgovornosti, a ne da se optužuje cijeli narod", izjavio je Veselinović.

Po njegovom mišljenju time bi se stavila točka na rat sa ciljem da se on nikada ne ponovi. On također smatra da je nakon odbacivanja tužbe i protutužbe "došlo vrijeme za početak istinskog rješavanje brojnih otvorenih pitanja Srba" koji su napustili Hrvatsku, za koje on tvrdi da su "izbjegli i prognani", od povrata imovine, stanova i mirovina te statusnih pitanja poput uporabe jezika i pisma.

Odluku o odbacivanju tužbe i protutužbe očekivanom je ocijenio član srbijanskog pravnog tima u sporovima pred ICJ-em do 2010. godine Vladimir Đerić.

On je za televizijsku mrežu N1 rekao kako se "u dobroj mjeri još prije desetak godina moglo pretpostaviti da će biti tako", ali i da je žalosno što vlasti u Hrvatskoj i Srbiji taj spor nisu uspjele politički riješiti.

"Pravnici su radili svoj posao najbolje što su mogli, a političari nisu mogli izići iz paradigme u koju su ih ubacili Milošević i Tuđman", rekao je Đerić.