MEĐUNARODNI DAN PROTIV RAKA

Hrvatska je u svjetskom vrhu po smrtnosti od raka i zato je važno sudjelovati u programima prevencije

01.02.2019 u 18:13

Bionic
Reading

Međunarodni dan borbe protiv raka, 4. veljače, u Hrvatskoj će biti obilježen brojnim prigodnim manifestacijama na kojima će se ponovno ukazati na nužnost sveobuhvatnije borbe protiv ove opake bolesti. Istog dana počinje Hrvatski tjedan borbe protiv raka koji završava 11. veljače, na Svjetski dan bolesnika. Hrvatska spada u red zemalja s najvišim stopama smrtnosti od raka. Izrada strategije za borbu protiv ove bolesti, koja je poprimila razmjere epidemije, od nacionalnog je interesa

Ove godine slogan Međunarodnog dana borbe protiv raka glasi 'Ja jesam i hoću', čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju da se odazove na probir te odustane od štetnih životnih navika radi okretanja zdravim stilovima života.

Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, objavila je tekst u kojem navodi da je prema rezultatima svjetskog istraživanja preživljenja od raka Hrvatska ispod europskog prosjeka. Također, navela je dr. Sušac, kada se usporede podaci o petogodišnjem preživljenju u Hrvatskoj s drugim europskim zemljama, unatoč postignutom napretku još uvijek smo većinom u donjoj polovici prosjeka europskih zemalja.

Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidne leukemije u odraslih (32 posto). S druge strane, pozitivno je, navela je, to da je preživljenje za zloćudne bolesti u dječjoj dobi - limfomi (95 posto), tumori mozga (73 posto) i akutna limfoblastična leukemija (85 posto) - usporedivo s preživljenjem u razvijenim europskim zemljama. Za druge česte vrste raka u Hrvatskoj, poput raka dojke (79 posto), melanoma kože (77 posto) i raka vrata maternice (63 posto), također smo u donjem domu zemalja rangiranih po preživljenju.

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dosežu godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati sa 18 milijuna u 2018. godini na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

>>> Zašto su Hrvati u svjetskom vrhu po broju umrlih od raka? Evo što kažu naši istaknuti liječnici

>>> 'Smrtnost od raka je kod nas veća za 30-ak posto nego u zapadnim zemljama'

>>> 'Sve više žena obolijeva od raka vrata maternice, o bolesti malo znaju, i ne cijepe se'

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka jačanje je svijesti o važnosti prevencije, što znači da je vrlo važno odazivati se na nacionalne preventivne programe kako bi se većina karcinoma dijagnosticirala u ranom stadiju, kada je u visokom postotku moguće izlječenje.

'O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju nastanka ove teške bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Ovo je treća godina zaredom da obilježavamo ovaj dan kako bismo educirali građane o prevenciji raka te potaknuli sve segmente društva na veći angažman u cilju smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka', izjavila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K. – life.

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježit će Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) prigodnom akcijom u subotu 2. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koja će trajati od 10 do 14 sati, s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije, podrške oboljelima od raka te poticanja svih u društvu kako bi poduzeli određene aktivnosti u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih.