stručnjakinja o bolesti

'Sve više žena obolijeva od raka vrata maternice, o bolesti malo znaju, i ne cijepe se'

25.01.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Povodom 13. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, koji se obilježava od 21. do 27. siječnja, s ciljem povećanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv ove bolesti koja se nalazi na drugom mjestu po učestalosti oboljenja i smrtnosti od raka kod žena, razgovarali smo sa stručnjacima o osviještenosti žena u Hrvatskoj o toj bolesti

Kako navodi specijalistica ginekologije i opstetricije Lana Glavan Gačanin, broj oboljelih žena smanjio se minimalno, s oko 300 u godinu dana na 280. Kao glavni problem ističe nedovoljnu osviještenost, pogotovo među mladim ženama između dvadeset i trideset godina, kod kojih je sve češća zaraženost HPV-om (humani papiloma virus), glavnim uzročnikom raka vrata maternice.

'Žene nisu dovoljno osviještene i sve više ima mladih oboljelih žena. Mlađe pacijentice, kada dođu o ordinaciju, imaju tisuću pitanja te ne znaju puno toga o raku vrata maternice i HPV-u. Također ne idu na redovite preglede jer ne znaju da je to važno, a slab je odaziv i na cijepljenje', objašnjava ginekologinja te dodaje kako bi se o ovoj bolesti trebalo više govoriti, a 'potrebni su razgovori i predavanja u srednjim školama', zaključuje.

Kako se bolest može otkriti u najranijoj fazi, rak je izlječiv, čime se sprečava širenje i na ostale organe. Također, simptomi nisu vidljivi u početnoj fazi, već se pojavljuju kada se rak razvio. Stoga se, kako kaže, inzistira na prevenciji koja podrazumijeva odgovorno seksualno ponašanje, korištenje zaštite, redovite ginekološke preglede i cijepljenje.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

'Postoji devetvalentno cjepivo Gardasil protiv devet tipova HPV-a koji su uzročnici raka vrata maternice, a izrazito su važni i ginekološki pregledi pomoću kojih se otkriva zaraženost virusom, kao i počeci bolesti', ističe.

Do sada je cijepljenje protiv HPV-a bilo besplatno samo za učenice i učenike osmog razreda osnovne škole, a od ove godine mogu se cijepiti i srednjoškolke i srednjoškolci.

Tijekom ginekološkog pregleda radi se PAPA test, pomoću kojeg se otkriva infekcija HPV-om tako što se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice koja se analizira u laboratoriju. Postoji više od 100 tipova ovog virusa, od kojih su neki onkogeni, što znači da izazivaju rak, a prenose se spolnim putem.

Liječenje se razlikuje od žene do žene jer ovisi o fazi bolesti i veličini karcinoma, a primjenjuje se kirurško liječenje te onkološko u fazama kada je bolest već uznapredovala, navodi Glavan Gačanin.