VESNA ŠKARE OŽBOLT SHVATILA:

'Hrvatska je politički zatucana'

10.04.2015 u 11:45

Bionic
Reading

O odlukama ustavnog suda, slučaju Bandić, Vladinim odlukama kojima se odbija zahtjev zastupnika za usvajanjem ustavnog zakona o braniteljima u Temi dana N1 televizije progovorila je Vesna Škare Ožbolt, saborskom zastupnicom i bivša ministrica pravosuđa

'Ne bih rekla da je Ustavni sud vrhovno političko tijelo, ali sve veći broj ljudi mu se obraća zbog kršenje odredbi Ustava. Možemo zaključiti da se u Hrvatskoj učestalo krše ljudska prava - nikada kao do sada Ustavni sud nije imao toliko posla. Ustavni sud mora reagirati na zahtjeve - on je međuvlast, ali nije dio niti jedne vlasti. Stanje u Hrvatskoj je takvo da se svi obraćaju Ustavnom sudu jer smatraju da su im narušena neka prava. U slučaju Bandić moj zaključak je da je pravna sigurnost u zemlji na klimavim nogama. Milan Bandić se, po odluci Županijskog suda, opet može vratiti u Remetinec', kaže Škare Ožbolt za N1


'Ustavni sud nema zakonski okvir i obavezu u kojem roku moraju donijeti odluku. Možda je slučaj Glavaš ubrzao odluku o Bandiću, ali nema zakonske odredbe o rokovima i to treba propisati. Ustavni sud je prezatrpan predmetima, jer uživa najviši stupanj povjerenja u Hrvatskoj', odgovara na upit zašto smo u slučaju Glavaš ustavnu odluku čekali četiri godine.

Kaže da je, u slučaju registarskih tablica, netko vjerojatno nazvao ministra i zatražio od njega povlačenje.

'U ovoj zemlji, kada je riječ o strankama, dolazimo do toga tko više štiti nacionalne interese, a tko manje. Grb na tablicama je iz pozicije HDZ-a nacionalni interes, a iz pozicije SDP-a nije. Pitali su me jednom je li Hrvatska politički zatucana, danas bih se složila s tom tezom',kazala je.

Govoreći o ustavnom zakonu o braniteljima, kaže da je prijedlog imao za cilj potaknuti Vladu da donese svoj prijedlog zakona. 'Trebalo bi dovesti u red sadašnji zakon - ne povećati prava, već ih malo čvršće regulirati. Mislim da nitko ne želi mijenjati zakon na štetu branitelja. U ovoj zemlji nitko tko vodi računa o gospodarstvu ne može predlagati da se milijarde izdvajaju za neka nova prava, ali je potrebno usavršavati ovako osjetljive zakone', kazala je.

Više pročitajte ovdje