HUMANOST NA DJELU

Hrvatska izgradila školu na sjeveru Afganistana

28.11.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Novoizgrađena osnovna škola lokalnoj zajednici u Homaro Faroku u Afganistanu, projekta koji je realiziran u okviru razvojne pomoći Republike Hrvatske Islamskoj Republici Afganistan, svečano je predana u nedjelju, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI)

Projekt izgradnje škole u predgrađu Mazar-al-Šarifa, na sjeveru Afganistana, pokrenut je tijekom sudjelovanja potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u srpnju prošle godine u Kabulu, a u okviru kojeg je i posjetio pripadnike kontingenta hrvatske vojske pri ISAF-u. U aktivnostima koordinacije i realizacije ovog projekta sudjelovalo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s Ministarstvom obrane.

Škola raspolaže s pet učionica i drugim potrebnim prostorima, što će koristiti ukupno 250 djece iz Homaro Faroka i obližnjih afganistanskih sela. Homaro Farok je naselje s više od pet tisuća stanovnika, mahom povratnika iz izbjeglištva u susjednim zemljama. Do sada na tom području nije bilo nijedne izgrađene škole, a nastava na tom području u proteklom razdoblju odvijala se u tri šatora koji su služili kao učionice.

Na svečanoj primopredaji osnovne škole sudjelovali su veleposlanik Republike Hrvatske u Turskoj i nerezidentni veleposlanik u Afganistanu Dražen Hrastić, brigadir Mario Samobolec, zapovjednik hrvatskih snaga za sjever Afganistana, te zamjenik civilnog predstavnika Pokrajinskog tima za obnovu u Fejzabadu Hrvoje Ćurić Hrvatinić, kao i pripadnici lokalne zajednice.