(Š)TAPKANJE U MRAKU

Hrvatska ima najmanji doplatak na sljepoću u Europi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2012 20:58
  • Objavljeno 15.10.2012 u 18:31
slijepi

slijepi

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U povodu međunarodnog Dana bijelog štapa, 15. listopada, koji se ove godine održava pod nazivom 'Prekinimo (š)tapkanje u mraku', stotinjak predstavnika Hrvatskog saveza slijepih i drugih udruga osoba s invaliditetom danas su u povorci od njihova sjedišta u Draškovićevoj ulici do Markova trgu, s bubnjarima, zviždaljkama i transparentima, nadležne institucije upozorili na potrebu veće skrbi za invalide

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić rekao je kako od Vlade očekuju da će riješiti njihove kronične probleme, a to su sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom te inkluzivni dodatak.

Istaknuo je da Hrvatska ima najmanji doplatak na sljepoću u Europi - od 46 do 66 eura. Veći doplatak ima BiH 200 eura, Srbija i Crna Gora 175 eura, Albanija 120 eura, dok Francuska ima 700 eura, Austrija 630 a Njemačka 550 eura

Povorka slijepih osoba, gluhih osoba, osoba u invalidskim kolicima i drugih osoba s invaliditetom prvo je došla u Ministarstvo socijalne politike i mladih na Trgu hrvatskih velikana, gdje ih je primila potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić

Nakon razgovora, Perić i ministrica Opačić izašli su pred okupljene, a Perić je izvijestio da su s ministricom razgovarali o svim problemima, dogovorili se o suradnji i rokovima te kako je obećano da će zakon o inkluzivnom dodatku do 31. prosinca iduće godine biti gotov. Perić je također izrazio zadovoljstvo razgovorom.

Ministrica Opačić je izvijestila kako rade na kriterijima za financiranje udruga, za financiranje saveza i vrlo brzo bi udruge trebale znati 'nova pravila igre', jer, kako je rekla, smatra da se ona ne može služiti dosadašnjom praksom ministara, a 'to je bila praksa u kojoj su oni svojom odlukom potpisivali po pet ili deset milijuna kuna savezima'.

Ja mislim da moraju postojati 'pravila igre', moraju postojati određeni kriteriji i u skladu s njima mogu se financirati udruge i savezi, izjavila je Opačić.

Naglasila je kako se nastoje izboriti i za veća financijska sredstva od strane Lutrije i nada se da će i to biti riješeno u idućih mjesec dana. Istaknula je kako bi zakon o inkluzivnom dodatku trebao biti donesen do 31. prosinca 2013. godine, a paralelno s tim radne skupine rade i na jedinstvenom tijelu vještačenja.

'Mi smo formirali međuresorna tijela koja rade na tim zakonima i kada zakoni budu pripremljeni za raspravu mi smo se dogovorili da ćemo se naći i o svemu otvoreno raspraviti', rekla je Opačić.

Navela je da je Ministarstvo formiralo radne i međuresorne skupine, jer osobe s invaliditetom nisu samo problem Ministarstva socijalne politike već i nekih drugih ministarstava - obrazovnog sustava, zdravstvenog sustava, sustava mirovinskog.

Nakon razgovora s ministricom Opačić glasna povorka s transparentima na kojima je pisalo 'Prekinite š(tapkanje) u mraku!', 'Netko nema vida, a netko stida' krenula je Jurišićevom do Trga bana Jelačića te Radićevom stigla do Trga sv. Marka, gdje su pozivali premijera Zorana Milanovića

Perić je istaknuo kako traže prava a ne milostinju te da politika mora znati da je dosad davala milostinju. U sjedištu Vlade predao je tekst Platforme za socijalno partnerstvo osoba s invaliditetom, Vlade i institucija države, nacrta Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom te Promemorije o obvezama donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih rekao je kako moraju biti uključeni u procese donošenje odluka i nastanka zakona, a ako ih se i dalje ne bude uključivalo, krenut će u prosvjed na kojem će okupiti 5.000 osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osoba s invaliditetom Anka Slonjšak kazala je da se ovim mimohodom želi naglasiti kako je nužno da se regulira sustavno financiranje udruga i saveza za opće dobro, a što se tiče inkluzivnog dodatka, odnosno doplatka za sljepoću nužno je da se regulira taj sustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi