MARIO JURJEVIĆ

Hrvatska i svijet u 2015. kroz oči ironičnog ilustratora

01.01.2016 u 10:19

Bionic
Reading

U teškim vremenima, a protekla 2015. godina svakako se kvalificira kao 'teška vremena' - dobro je ljutnju i nezadovoljstvo stvarima koje ne možemo sami popraviti, kanalizirati kroz nešto što će ljudima popraviti raspoloženje. Upravo to je protekle godine činio ilustrator Mario Jurjević, koji je čitatelje tportala razveseljavao duhovitim ilustracijama uz neke od tekstova koji su pratili osjetljive i važne događaje

Jurjevićeve ilustracije pratile su neke od prijelomnih događaja godine, poput pregovora između vlade Zorana Milanovića i branitelja iz Savske 66. Napetost između 'kauboja i Indijanaca' (ilustracija gore) mogla se rezati nožem, a koliko je i sam spomen pregovora bio odiozan, svjedoče i riječi Zorana Milanovića. 'Neće biti pregovori, nego razgovori', rekao je i dodao da će u ime Vlade glavnu riječ voditi ministar branitelja Predrag Matić, upravo onaj čiju su ostavku tražili 'Indijanci' iz šatora u Savskoj. Sastanak je završio pat pozicijom, šator je ostao u Savskoj, ali je 'kauboj' Milanović odnio političke bodove.


Oba su pala: I Milanović i Karamarko!
Unatoč svim nedostacima koje je Most kao mlada politička snaga pokazao u proteklom razdoblju, mora im se priznati da su uspjeli postići ono što se donedavno činilo posve nemogućim: primorali su Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića da odustanu od premijerske pozicije. To nisu ni pokušali, a kamoli bili u stanju postići članovi HDZ-a i SDP-a i svi oni bi morali biti zahvalni Boži Petrovu i Mostu što je u njihovim monolitnim strankama pokrenuo proces unutarnje demokratizacije koja će neminovno uslijediti. Jesu mostaši politički amateri, ali su u kratkom roku postigli zavidne rezultate, što je Jurjević pokazao ilustracijom 'Most na riječi Kaj.


Most je preživio sudar dvaju ovnova na brvnu
Na platformi reformi, ali i traženja tripartitne vlade, Most je mjesec i pol pregovarao s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom. U gotovo svakodnevnim obratima one su i odbijale i prihvaćale tripartitnu vladu, izlazile iz pregovora pa se vraćale, dok su se Mostu spočitavale česte promjene mišljenja i otezanje s konačnom odlukom. Na koncu je Most (za sada) preživio sudar dvaju ovnova na brvnu, odabrao Domoljubnu koaliciju, ali je tijekom pregovora s početnih osvojenih 19 mandata spao na njih 15. 

Izbori festival testosteronskog mačizma
Na izbornim listama najjačih stranaka žena je bilo premalo, ispod zakonskog minimuma od 40 posto. No ni SDP niti HDZ ne izgledaju posramljeno zbog toga; radije su platili kazne nego promovirali žene iz svojih redova. Dapače, u svojim javnim nastupima lideri obiju stranaka držali su se poput pjetlića koji su si umislili da se natječu za poziciju kvartovskog alfa mužjaka, a ne za najodgovorniju zakonodavnu, a potom i izvršnu funkciju u državi. 


Veliki Hrvati znali su se snaći

Otimanje zajedničkih nacionalnih dobara ili tuđe privatne imovine u ovoj državi dođe nešto poput narodnog običaja, a za one koji su krađom stekli bogatstvo, obično se kaže: 'znali su se snaći' ili 'on je snalažljiv'/'ona je snalažljiva'; 'snašao se'. Snalažljivost je tako postala eufemizam za kazneno djelo krađe, a narodni običaji i izreke pretočili su se u sudsku praksu pa se krađom proglašavaju samo djela otimanja tuđe imovine pri kojima se ne ostvaruje značajnija imovinska korist. Onaj tko krađom ostvaruje značajnu imovinsku korist, nije lopov, on je u Hrvata naprosto nevjerojatno snalažljiv. Nerijetko i vrlo ugledan, a često je i sadašnji ili bivši nositelj visokih i najviših državnih dužnosti.


Svjetska blamaža i licitacija za svastiku

Prošlog rujna, malo nakon Ultre i mnogo nakon 1979., Hajduk je prvi put promijenio travnjak i osuvremenio sustav drenaže i zalijevanja. Stari travnjak rezali su u kvadratne busene formata 30x30 centimetara i svaki prodavali za 50 kuna. 'Bogati, ako to ponove i ove godine', kaže jedan cinični Splićanin, 'moraćedu napravit licitaciju, ka na peškariji, za oni dil sa svastikon!'. Rezultat svastike na poljudskom travnjaku nije na koncu bio koban. Uefa je odlučila da se Hrvatskoj oduzima jedan bod u kvalifikacijama za Euro, Savezu se uzima 100.000 eura i sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice valjalo je igrati bez publike - ali ne na Poljudu! Počinitelji, naravno, nisu pronađeni.

Nakon tijesnog poraza na izborima, krenula poplava medalja
Gorak je smijeh koji nam je nakon tijesnog poraza priuštio bivši predsjednik Ivo Josipović. On je kao završni čin svoje vladavine priuštio odlikovanja svojim odabranim suradnicima iz Ureda predsjednika, koji vjerojatno ni sami nisu slutili kako će na koncu za posao za koji su, u godinama najveće krize, bili sjajno plaćeni i zbog kojeg su uživali društvene povlastice, još biti i nagrađeni najvišim državnim odlikovanjima. Neki od njih, poput šefa odjela za odlikovanja i priznanja, šefice odjela za pravne i kadrovske poslove ili šefa arhiva na Pantovčaku vjerojatno ni sebi ne znaju objasniti kako su se jednoga dana probudili okićeni Redom Ante Starčevića za osobit doprinos u izgradnji suverene hrvatske države i promociju interesa RH u svijetu. 

Bećario se pred policajkom, ali nije slutio da krši zakon
U jednom od najkotroverznijih događaja vezanih za 'policijsko postupanje', svakako je i privođenje 'umjetnika' koji je zapjevao bećarac policajki. Policajka nije ni trepnula, nego je prijavila člana HKUD-a Valpovo 1905. Branimira Čolakovića zato što je, prolazeći mimo nje u koloni folklornih grupa, zapjevao 'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi'. To su onda, po pravilima bećarca, za njim ponovili i ostali nazočni članovi njegova KUD-a. Policajka nije zapjevala, nego je odabrala  drugu ponuđenu opciju i - prijavila kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. 


Merkeličina štednja preko leđa Europe 
Njemačka politika štednje, koju je Angela Merkel nametnula ostatku EU-a kao način izlaska iz krize, pokazao se kao potpun promašaj. To su početkom godine govorili Christine Lagarde i njezin MMF, pa i guverner Bank of England, lord Mark Carney; pisali su to i Financial Times i The Economist, a navedene se teško može staviti u kategoriju ludih ljevičara. Gospodarska stagnacija cijelog EU-a, uz pripadajući rast raznih nacionalizama, najbolji je dokaz za to da je Merkel izabrala promašenu europsku politiku, ali Njemačka za sada nije stradala. Dapače, nada se da će na koncu profitirati rušenjem cijene rada nakon dolaska milijun izbjeglica s Bliskog istoka.

Tko kupuje naftu od ISIL-a? Autor: Mario Jurjević, Izvor:tportal.hr
Islamisti se financiraju naftom. U redu, ali - tko je kupuje?
Nakon što su Turci srušili ruski zrakoplov, otvorilo se zanimljivo pitanje. Naime, redovito se piše i govori o tome kako se Islamska država najvećim dijelom financira prodajom nafte iz nalazištâ pod svojom kontrolom, navodno za manje od trećine stvarne tržišne cijene barela. I dok se nisu vojno aktivirali Rusi, dnevna zarada od toga bila im je, procjenjuje se, oko tri milijuna dolara, da bi potom pala na 'samo' milijun. Svakog dana. Koje vam pitanje, kao krajnjem potrošaču te nasušne robe, prvo mora pasti na pamet? Naravno: tko kupuje tu naftu? A onda krene niz: tko je taj kupac do kojeg ona nesmetano stiže nekim neznanim kanalima, da bi je on potom preradio i prodavao po cijeni povoljnijoj od aktualne tržišne? Kako plaća ISIS-u, kojim kanalima, taj milijun dnevno? Je li dio već avansno plaćen, možda onim oružjem kojim je Zapad opskrbljivao razne 'umjerene' pobunjenike. Gomila se pitanja tako naniže, ali ključno je ono početno: tko to kupuje naftu od ISIS-a i tko je plasira znajući da je ISIS-ova i ne hajući za to nimalo, jer mu svaki uloženi dolar donosi barem dva? 


Klizni put đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića

'Ovdje nema govora o vjerskoj diskriminaciji i segregaciji', rekao je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković nakon što je u tom gradu uvedeno besplatno klizanje za - katolike! 'Da u Đakovu postoje neke druge vjerske zajednice, i s njima bismo dogovorili da djeca iz tih zajednica besplatno kližu', rekao je Vinković i dodao da je najveća greška koja je napravljena to što odlikaši kližu po jeftinijoj cijeni od klizača iz katoličkih župa. 'Osobno smatram da je djeci bolje da su u crkvi, nego na ulici. Uostalom, ako je netko odlikaš, nitko ga ne pita za vjersku pripadnost. Razumijem potrebu udruge i pučke pravobraniteljice da reagira, no ovdje nema potrebe za reagiranjem jer Đakovo ne radi razliku među ljudima, osobito ne među djecom', zaključio je gradonačelnik Vinković i ostao živ.

U svim ilustracijama koje je Mario Jurjević napravio za tportal protekle godine, možete uživati u galeriji: