EUROPSKI PARLAMENT

Hrvatska i dalje na čekanju zbog pravosuđa

16.02.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Završetak hrvatskih pristupnih pregovora je na dohvatu i Zagreb ne smije posustati u dovršavanju preostalog posla na reformama i mjerilima za zatvaranje poglavlja, istaknuto je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu u raspravi o napretku Hrvatske

U raspravi su sudjelovali predstavnici svih političkih skupina, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u ime predsjedništva EU-a te povjerenik za proširenje Štefan Fuele

'Proširenje je jedan od glavnih prioriteta našeg predsjedništva. Naš je cilj zaključiti pristupne pregovore do kraja našeg predsjedništva pod uvjetom da Hrvatska ispuni preostala mjerila za zatvaranje poglavlja. Vrlo smo blizu završetka, ali je preostalo još nekoliko teških poglavlja', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Martonyi.

Ambiciozna Hrvatska

'Hrvatska ne bi trebala štedjeti napore u ispunjavanju preostalih mjerila. Mi s naše strane računamo na potporu i suradnju svih zemalja članica, Europske komisije i Europskog parlamenta. Bitno je zadržati ovaj momentum kako bi se pregovori uspješno zaključili u lipnju', rekao je Martonyi.

Povjerenik Fuele je u raspravi istaknuo da se 'u potpunosti slaže s onima koji kažu da EU ne treba davati Hrvatskoj nikakav posebni popust, ali ni postavljati umjetne prepreke' za njezin pristup.

Fuele je izrazio nadu da će zemlje članice moći donijeti odluku o završetku pristupnih pregovora ubrzo nakon što Komisija dade svoju ocjenu o ispunjavanju preostalih mjerila za zatvaranje poglavlja.

Povjerenik je rekao da je završetak pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj koji je moguće dostići samo ako Hrvatska nastavi s iznimnim naporima na pravodobnom ispunjavanju preostalih zahtjeva'.

Pravosuđe i tržišno natjecanje

Istaknuo je da su glavna otvorena pitanja u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 8 Tržišno natjecanje.

U području pravosuđa Fuele je naveo da Hrvatska treba pokazati vjerodostojne i uvjerljive rezultate u borbi protiv korupcije, jačanju neovisnosti, nepristranosti i profesionalizma pravosuđa, rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina, ispunjavanju ciljeva u stambenom zbrinjavanja izbjeglica, poboljšanju provedbe zaštite manjinskih prava te osiguranju pune suradnje s Haškim sudom.

Također je rekao kako očekuje da će Hrvatska na sljedećoj pristupnoj konferenciji 19. travnja moći zatvoriti neka poglavlja u kojima je već ispunila ili je vrlo blizu ispunjavanju mjerila za zatvaranje.

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda u raspravi je naglasio da ulazak Hrvatske nije važan samo za nju, nego je i signal njezinim susjedima da EU održava zadanu riječ kada zemlja kandidat ispuni svoju domaću zadaću.

On je rekao da je premijerka Jadranka Kosor jučer imala vrlo uspješan posjet u Strasbourgu, gdje se sastala s čelnim ljudima Europskog parlamenta.

Van Orden: Prepreka su napadi na slobodu medija i spori sudovi

Njemački demokršćanin Bernd Posselt zatražio je od EU-a 'pošten pristup prema Hrvatskoj jer ona zaslužuje biti dio europske obitelji i ne treba joj postavljati umjetne prepreke, kao što je to bio slučaj posljednjih godina'.

Slovenski zastupnik Ivo Vajgl u ime europskih liberala podržao je planove mađarskog predsjedništva. Vajgl je rekao da premijerka Kosor 'zaslužuje priznanje za odlučno stajalište u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te za poboljšanje odnosa sa susjedima'.

Najkritičniji u raspravi bio je britanski konzervativac Geoffrey van Orden, koji je rekao da pitanja korupcije i pravosudnih reformi nisu odgovarajuće riješena, da postoji milijun zaostalih sudskih predmeta, te da se napada sloboda medija.

'Bila bi šteta da pristupanje bude samo formalnost prije nego što ovi problemi budu riješeni', rekao je Van Orden.