BILATERALNI SUSRET

Grabar Kitarović tvrdi da je s Trumpom pričala o Sloveniji, iz Bijele kuće o tome ni slova

06.07.2017 u 14:49

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da Hrvatska cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje, doznaje se iz hrvatskih izvora. U priopćenju Bijele kuće, pak, razgovor o hrvatsko-slovenskim odnosima se ne spominje

Reuters prenosi priopćenje Bijele kuće o sastanku Donalda Trumpa s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. U izjavi se navodi da je američki predsjednik izrazio podršku što bržem dovršetku LNG terminala na Krku koji će pridonijeti diverzifikaciji energetskog sektora.

Trump je također pozvao Grabar Kitarović da učini sve što je u njenoj moći kako bi se promoviralo pomirenje na zapadnom Balkanu.

Dvoje čelnika sastalo se u glavnom gradu Poljske na marginama samita Inicijative triju mora na kojem je Trump bio gost.

Na sastanku, koji u predsjedničinom uredu ocijenjuju "iznimno uspješnim", Grabar-Kitarović i Trump razgovarali su o bilateralnim pitanjima, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

U razgovoru je istaknuo da Hrvatska cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje, rekli su suradnici hrvatske predsjednice.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne prihvaća nedavnu odluku arbitražnog suda o razgraničenju između dviju država i umjesto toga predlaže da se Zagreb i Ljubljana bilateralno dogovore o rješenju spora koji njihove odnose opterećuje još od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Trump je u obraćanju čelnicima 12 zemalja srednje i istočne Eulrope pozdravio Inicijativu triju mora, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku.

"Čestitam vašim državama što su već počele sa ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku", rekao je Trump čelnicima dvanaest zemalja srednje i istočne Europe.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

  • +2
Sastanak Inicijative triju mora u Varšavi Izvor: Reuters / Autor: CARLOS BARRIA

Grabar-Kitarović je rekla da u Europi još postoji potreba za uklananjem "umjetne podjele na 'staru' i 'novu', 'istočnu' i 'zapadnu' Europu" i nakon što je fizički uklonjena "željezna zavjesa", ali se njezini ostaci još osjećaju u fragmentiranoj srednjoj Europi. 

"Mi smo centralna Europa i želimo biti centralni za Europsku uniju i transatlatantsku zajednicu, baš kao i svaka druga euro-atlantska zemlja. Ne želimo biti dio periferije", rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je da je Inicijativa triju mora "neformalna i fleksibilna predsjednička platforma za razmjenu mišljenja i povezivanje gospodarstva i ljudi kroz konkretne projekte i inicijative".

Dodala je da nije riječ o nečemu "protiv", nego o nečemu "za". "Naš je cilj raditi na povezivanju naših zemalja za koheziju europske i euro-atlantske zajednice, jer smo zajedno jači", rekla je Grabar-Kitarović.