JELENA JURIŠIĆ

Hrvati u Ukrajini bore se u privatnoj tajkunskoj vojsci

12.02.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Jelena Jurišić s Hrvatskih studija, koja se u hrvatskoj javnosti specijalizirala za geopolitičke komentare o Rusiji, u razgovoru o krizi u Ukrajini u emisiji Otvoreno u srijedu navečer demantirala je hrvatske vlasti rekavši da se hrvatski dragovoljci u Ukrajini ne bore u regularnim postrojbama

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu prije sjednice Vlade izjavila je da ima Hrvata koji se bore i Ukrajini i da se oni ondje bore isključivo u redovima regularne ukrajinske vojske. Dodala je i da ih sve nadzire SOA.

Profesorica Jurišić smatra da ako je riječ o postrojbi Azov, u slučaju dragovoljca Ive Dumančića koji je u emisiji Otvoreno dao izjavu da je na obuci u malom mjestu na Azovskom moru, ili nekom drugom slučaju, onda to nije regularna vojska.

'To je privatna vojska trenutačno najbogatijeg i najuspješnijeg ukrajinskog oligarha (tajkuna) i župana, nazovimo ga tako, Dnjepropetrovske oblasti Igora Kolomoljskog', kazala je Jurišić dodavši da on nije jedini koji ima privatnu vojsku.

Dakle, nastavila je, postrojba Azov nije dio regularnih postrojbi ukrajinske vojske niti Nacionalne garde. Dumančić je kazao da je u Ukrajinu otišao iz ideala pomoći ukrajinskom narodu i da mu plaća nije ni 200 dolara.