NA DNU LJESTVICE

Hrvati među rekorderima u nepovjerenju prema sudovima i politici

28.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je ovih dana rezultate istraživanja u europskim zemljama koja se odnose na povjerenje stanovnika u policiju, pravosuđe, politički sustav te jedne u druge prema kojima je Hrvatska na samom dnu, sa Srbijom, Bugarskom, Portugalom i Ciprom

U istraživanju naziva ‘Kako živite?’ u kojima se opisuju bitni sastojci koji oblikuju blagostanje dobrobit stanovništva te njihovo povjerenje u sustav te suradnja s partnerima zemlje s najvišim postotkom povjerenja očekivano su skandinavske zemlje Danska, Švedska, Norveška i Finska te Švicarska.

U policiju najviše povjerenja imaju Finci, a slijede ih Danci i Norvežani. Nešto manje povjerenja u policiju imaju Švicarci i Šveđani. Najmanje povjerenja u policiju imaju Bugari te Srbi, dok su relevantni podaci za Hrvatsku izostali.

Danci pak od svojih skandinavskih susjeda najviše vjeruju u svoj pravosudni sustav, a samo nekoliko statističkih promila manje u pravosuđe vjeruju Finci i Norvežani, za razliku od Šveđana koji najmanje vjeruju u pravosuđe od susjeda na sjeveru Europe. Švicarci također imaju znatno povjerenje u pravosuđe.

U pravosuđe svoje zemlje najmanje povjerenja imaju Portugalci, a slijede ih Bugari i Hrvati, dok neznatno više povjerenja imaju Portugalci i Ciprani.

Švicarci pak imaju najviše povjerenje u svoj politički sustav od svih ispitanih naroda u Europi, kao i Danci te Norvežani, dok Portugalci gotovo i da u potpunosti ne vjeruju u svoj politički sustav. Nešto više povjerenja od njih prema politici imaju Bugari Ciprani, dok susjedi iz Srbije imaju više povjerenja u politiku i političare od nas.

Ljestvicu povjerenja jednih u druge predvodi Danska, a u stopu je slijedi Finska i Norveška, dok najmanje povjerenja jedni u druge imaju Srbi i Bugari. U toj peteročlanoj skupini s najmanje povjerenja Hrvatska je predvodnica čiji stanovnici imaju najviše povjerenja jedni u druge.