SPORNA FORMULACIJA

HRT: Tvrdi se da je u Auschwitzu ubijeno 1,1 milijun ljudi

29.01.2017 u 15:36

Bionic
Reading

U središnjem Dnevniku HTV-a neobičnom formulacijom najavljen je prilog o odavanju počasti žrtvama Holokausta u Auschwitzu, 72 godine nakon oslobođenja nacističkog logora smrti. 'Tvrdi se da je tijekom Drugog svjetskog rata samo u tom logoru ubijeno više od milijun i 100 tisuća ljudi', rekao je u petak Branimir Farkaš, urednik i voditelj Dnevnika, kao da to nije nepobitna činjenica, već broj mrtvih u Auschwitzu potura nekakav anonimni izvor, sumnjivih pobuda. Stvar je tim čudnija što takve najave nije bilo u podnevnom Dnevniku

'U Auschwitzu, najvećem koncentracijskom logoru nacističke Njemačke, vijence polažu brojna izaslanstva, među kojima je i 60 bivših zatvorenika, koji su ga preživjeli. U tom je logoru u Drugom svjetskom ratu stradalo više od milijun i 100 tisuća ljudi', kazao je Branimir Farkaš u podnevnom Dnevniku HTV-a, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Nekoliko sati kasnije, u Dnevniku 2, najava se mijenja i glasi: 'Prije 72 godine sovjetski su vojnici otvorili vrata Auschwitza, najzloglasnijeg logora u Europi, i u njemu zatekli nekoliko tisuća izgladnjelih ljudi. Tvrdi se da je tijekom Drugog svjetskog rata samo u tom logoru ubijeno više od milijun i 100 tisuća ljudi.' 

Takva formulacija, kojom se neizravno relativizira broj mrtvih, zapela je za uho i političkom analitičaru Žarku Puhovskom.

'Izrazom 'tvrdi se' daje se do znanja da se podatke smatra nepouzdanima i napuhanima, iako se sva istraživanja koncentriraju na broj 1,1 milijun žrtava, te nešto viši. Taj mali izraz zapravo je značio jedan cinični odmak od osude zločina u trenutku u kojem se formalno komemorira žrtve zločina', detektira Puhovski.

Puhovski konstatira da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji je ustanovljen na godišnjicu ulaska Crvene armije u Auschwitz, u Hrvatskoj službeno obilježen tako što na komemoracijama nije bilo ni crvene zvijezde, koja je simbol te armije, niti je bilo predstavnika židovskih udruga.

'Dakle, jedinih dvaju sadržaja koji to čine smislenim nije bilo na komemoracijama, a istovremeno su se svi iz petnih žila trsili da se ne spomene Jasenovac. Auschwitz je povod da se tog dana govori o svim logorima, a u Hrvatskoj su svi pokušali zaboraviti Jasenovac - s izuzetkom TV Z1 koja je emitirala jedan revizionistički film, ali je tako barem povezala Jasenovac s Danom Holokausta', ironičan je Puhovski.

'I onda ste imali stanovitog gospodina Lučića, koji je na HTV-u rekao da se ponašanje židovskih udruga može shvaćati kao politička interpretacija Dana Holokausta, što je, naravno, doista neukusno. A dan ranije, isto tako na HTV-u, stanoviti g. Havel rekao je da je Hrvatska imala poteškoća u odnosima s Izraelom zbog naslijeđa bivše države, ali je pod bivšom državom mislio na Jugoslaviju i njene odnose s Palestincima, a ne na NDH. Dakle, to je taj tip revizionizma koji se sad na sve strane širi', zaključio je Puhovski.

Maldini: Neprimjereno licitiranje sa žrtvama Holokausta, čak i da je riječ o lapsusu

Profesor Pero Maldini, politolog i komunikolog sa Sveučilišta u Dubrovniku, također napominje da je broj žrtava Auschwitza lako provjerljiva činjenica. Čak se i na službenoj web stranici kompleksa logora Auschwitz - Birkenau navodi da je tamo život izgubilo 'više od 1,1 milijun muškaraca, žena i djece'.

'Međutim, mislim da je općenito neprimjereno bilo kakvo prebrojavanje i licitiranje sa žrtvama Holokausta, čak i da je riječ o lapsusu. Auschwitz je simbol smrti nevinih ljudi i sulude ideje koja je u ime iracionalne rasne teorije nastojala istrijebiti čitave narode, prije svega Židove, Rome, ali i pripadnike svih dugih naroda i političkih opcija koji su se opirali njemačkom nacizmu kao ideologiji i njemačkome Reichu kao političkoj tvorevini. Licitiranje s brojem žrtava – je li ih bilo 1,1 milijun u Auscwitzu, ili 6,5 milijuna židovskih žrtava u sustavu mnogobrojnih logora smrti na području nacističke Njemačke i okupiranih područja – potpuno je irelevantno i neprimjereno. Činjenica da je i samo jedan nevini život žrtvovan u ime neke ideologije sama po sebi dovoljno je strašna da bismo se danas upuštali u rasprave oko broja žrtava najvećeg zločina kojeg povijest pamti. Stoga je svako prebrojavanje žrtava i poigravanje sa značenjem Auschwitza bolno i uvredljivo za sve žrtve nacističkih logora smrti, rijetke preživjele logoraše i njihove potomke koji nikad nisu upoznali pogubljene članove svojih obitelji', poručio je Maldini.

Podsjetimo, službeno obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Hrvatskoj je proteklo bez predstavnika Koordinacije židovskih općina zbog neprimjerenih reakcija vlasti oko veličanja ustaštva. Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske manjine Grada Zagreba, u izjavi za Dnevnik Nove TV kazala je da kada se u bilo kojoj državi pojave neke fašističke manifestacije, židovska zajednica svih država postaje oprezna. 'Ali kad država ne reagira ili ovako mlako reagira, onda pomalo ulazi strah među nas', dodala je.