dugogodišnja zaposlenica

HRT opovrgava da je uručio opomenu pred otkaz Maji Sever: Upozorena je na kršenje odredbi Zakona o radu

11.03.2021 u 18:04

Bionic
Reading

HRT je Maji Sever, dugogodišnjoj novinarki javnog servisa i predsjednici nacionalnog novinarskog sindikata, uručio opomenu pred otkaz zbog razgovora objavljenog u Nacionalu.

Kako piše Telegram, sam javni istup za koji se treba dobiti dozvola vodstva kuće nije bio sporan, već joj se na teret stavlja da čelništvo kuće nije obavijestila o njegovom sadržaju.

Sporni dio sadržaja je, po svemu sudeći, vezan za otkaz predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je na sjednici saborskog odbora na kojem se raspravljalo o optužbama za seksualno zlostavljanje ravnatelja jedinice za poslovanje HRT-a Mislava Stipića, rekao kako je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju zlostavljanja.

Naime, radi se o slučaju zbog kojeg je Zovku uručen otkaz na osnovnu anonimne prijave da je verbalno zlostavljao novinarku s kojom je radio. Sever je za Nacional rekla da je, zbog insinuiranja da je uskratila pomoć kolegici, protiv Bačića pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda. Nakon toga je dobila opomenu pred otkaz.

Za uskraćivanje pomoći je Bačić prozvao i Sanju Mikleušević-Pavić, predsjednicu HND-a na HRT-u.

'Indikativno je kako opomena kolegici Sever dolazi netom nakon što smo jutros Nadzornom odboru HRT-a prijavile kako Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika kojem smo se obratile, kaže kako ne može postupiti po našim prijavama jer – ne zna , to jest nema saznanja da je povjerenik', rekla je Mikleušević-Pavić za Telegram.

S HRT-a su pak za Večernji list kazali da kao i inače, ne komentiraju radno-pravne odnose. U kasnijem dopisu naznačili da HRT ni na koji način ne osporava njezino djelovanje.

'HRT ni na koji način ne osporava sindikalno djelovanje i javne istupe kolegice Sever. Međutim, kolegica je dužna , kao i svi zaposlenici HRT-a, pridržavati se zakona - pa je putem e-maila 'upozorena' na svoje kršenje odredbi o Zakona o radu', stoji u pojašnjenju HRT-a.