stranačke slagalice

Hrebak i službeno kandidat za predsjednika HSLS-a, dobio i protukandidata

21.10.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Na sjednici Predsjedništva HSLS-a potvrđena je kandidatura Daria Hrebaka, 38-godišnjeg gradonačelnika Bjelovara za predsjednika te stranke na stranačkom Saboru koji će se održati 16. studenog ove godine, izvijestili su iz te stranke. Hrebakova kandidatura nije novost s obzirom da se o njegovom preuzimanju stranke priča već mjesecima, no novost je da će imati protukandidata

'Na hrvatskoj političkoj sceni postoji prostor za ozbiljnu centrističku, građansku, liberalnu stranku. HSLS treba revitalizirati kako bi konstruktivno i aktivno predstavljao produktivnu Hrvatsku i suprostavio se etatističkom, potrošenom modelu koji promoviraju dvije najveće stranke u Hrvatskoj, čiji su rezultati tog modela porazni za cijelo društvo. Hrvatska danas zaostaje za zemljama koje su prije 10 ili 20 godina bile daleko iza nas. Vrijeme je za redizajn sustava o čemu i govorim, ali što i radim na primjeru Bjelovara u kojem sam gradonačelnik i vidim HSLS kao stranku koja takav redizajn može i provesti. Dvije postojeće stranke koje se izmjenjuju na vlasti nemaju niti interesa ni političke snage za takav redizajn. Odlučio sam se kandidirati za predsjednika HSLS-a zato što smatram da je ovo jedna od posljednjih prilika da se osnaži i promovira liberalna ideja prosperitetne i ekonomski održive Hrvatske, pojasnio je svoju kandidaturu Hrebak, i dao do znanja da HDZ više ne vidi kao partnera za HSLS.

Kao temeljne odrednice svog programa Hrebak navodi smanjenje poreznog i birokratskog opterećenja, digitalnu transformaciju, posebice javne uprave i državnih službi te transparentan model upravljanja javnim novcem.

HSLS, navodi, treba biti brana novim 'uravnilovkama' te glavna stranka hrvatskog centra, jednako emancipirana i od ljevice i od desnice s jasno profiliranim liberalnim politikama temeljenim na slobodnom tržištu i slobodnom pojedincu.

'HSLS je brand i pojam za demokraciju jer je kao prva stranka u modernom hrvatskom višestranačju zagovarao slobodnu Hrvatsku slobodnih ljudi. Te ideale želim vratiti HSLS-u kao predsjednik stranke, prvenstveno borbom za slobodu i odgovornost svakog pojedinca koji će njegovati kulturu rada, čuvati slobodu govora i biti ponosan na vlastiti identitet. HSLS-u ću kao predsjednik stranke vratiti duh pobjednika te ćemo vođeni našim temeljnim načelima kreirati politiku za budućnost sa: više slobode, više odgovornosti; više obrazovanja, više mogućnosti; više novostvorenih vrijednosti, višim standardom naših građana', poručio je Hrebak.

  • +3
Dario Hrebak Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

No, iako se očekivalo da će Hrebak biti jedini kandidat za nasljednika aktualnog predsjednika stranke Darinka Kosora, u zadnji tren pojavila se i kandidatura Žarka Katića, aktualnog državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Njegova kandidatura mnoge je iznenadila jer nisu znali da čovjek ima takvu ambiciju. Katić je svoju kandidaturu najavio za vikend, poručivši kako mu je namjera pomoći prvoj političkoj stranci u suvremenoj Hrvatskoj da prevlada stanje hibernacije ali i percepciju da služi za ostvarivanje interesa pojedinaca, a ne dobrobiti građana.

'Već dugo stranka ne postiže rezultate koje njezini članovi očekuju i za koje smatraju da bi program HSLS-a i ljudi koji ga predstavljaju trebali polučiti među hrvatskim biračima', priopćio je Katić.

Katić je član HSLS-a od 1990., bio je glavni tajnik stranke od 2006. do 2008. godine. Od 1994. do 2001. bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, a potom 11 godina pomoćnik ministra odnosno ravnatelj u Ministarstvu unutarnjih poslova.  U Vladi Tihomira Oreškovića bio je zamjenik ministra u Ministarstvu uprave, a od lipnja 2017. obnaša dužnost državnog tajnika u MUP-u.