bez pravosudne policije

[VIDEO] Horvatinčić slobodno šeće Zagrebom: Snimljen ispred klinike, evo što kaže ministarstvo

01.06.2022 u 15:06

Bionic
Reading

Tomo Horvatinčić (74), pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo bračni par Salpietro, umjesto na izdržavanju kazne slobodno se šeće Zagrebom, bez ikakve pratnje pravosudne policije.

Horvatinčić je u utorak u poslijepodnevnim satima zatečen i snimljen ispred jedne privatne klinike na području Zagreba, a nakon što je napustio kliniku bez ičije pomoći, u pratnji mlađe ženske osobe, uputio se do parkiranoga crnoga terenca Land Rover, piše Jutarnji list.

Mlađa ženska osoba zatim ga je odvezla na zadnjem sjedalu crnoga terenca sa zamračenim staklima, tako da uopće nije moguće primijetiti da se poduzetnik nalazi u vozilu čak i kada bi ste se slučajno u prometu zatekli pored njegovoga vozila.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa. 'Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna, a zatvorenicima je zajamčena zaštita osobnosti i tajnosti osobnih podataka. Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, podsjećamo da su citiranim Zakonom uređena prava i obveze svih zatvorenika. U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora', kažu iz Ministarstva pravosuđa i dalje dodaju da je jedna od 'propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu i izlazak u prebivalište ili boravište'.

'Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima. Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku', pojašnjavaju dalje iz Ministarstva.

Horvatinčić izlazi iz klinike Izvor: Cropix / Autor: Jutarnji list/Cropix

Iz Ministarstva ističu da su tijekom 2019. godine pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom koje uključuju izlazak iz kaznenog tijela odobrene za 1797 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 7298 ovih pogodnosti, dok je vezano uz mjere prevencije širenja bolesti COVID-19, tijekom 2020. godine odobren manji broj ovih pogodnosti – iste su odobrene za 226 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 473 ovih pogodnosti.

Podsjetimo, Horvatinčić je nakon vrlo dugotrajnoga sudskoga postupka punoga preokreta na kraju bio pravomoćno osuđen na spomenutu kaznu od 4 godine i 10 mjeseci zatvora. Nakon toga uslijedio je niz zahtjeva za odgodom izvršenja kazne, uglavnom zbog njegovoga zdravstvenoga stanja, da bi konačno, kada mu je posljednji od zahtjeva za odgodom odbijen, on počeo služiti kaznu 21. srpnja prošle godine.