administrativne olakšice

Horvat: Cilj je maksimalno do 3 godine dosegnuti rezultate s kraja 2019., a ne da oporavak traje 10 godina

07.05.2020 u 19:47

Bionic
Reading

'Procijenili smo kojih je to 10 najtežih administrativnih zapreka te ćemo njih ukinuti ili digitalizirati pa ljudi koji se nave određenim poslovima više neće morati rješavati papirom nego digitalno ili automatizmom', najavio je ministar gospodarstva Darko Horvat neke o administrativnih olakšica koje Vlada priprema za poslodavce

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostujući u studiju Večernjeg lista govoreći o ukidanju fiskalnih i parafiskalnih nameta kazao je da nije moguće uzeti kirurški skalpel i ukinuti sve.

Složio se da ima više iracionalnih nameta kao što je plaćanje RTV pristojbe za svaki traktor, kamion itd.

Upitan da komentira tvrdnje poslodavaca koji se žale na spori dolazak do kredita kojima bi trebali osigurati likvidnost, odgovorio je usporedbnom podataka u prošlom mjesecu sa podacima iz 2019. godine istučući kako je znatno porastao broj zahtjeva. Rekao je kako s današnjim danom ima preko 5000 zahtjeva od čega je 500 uspješno rješenih i oko 200-ak odbijenih.

'Nakon analize ovih zahtjeva, siguran sam da ćemo imati drugi problem, siguran sam da ćemo u likvidnost plasirati preko milijarde i pol eura pretežito europskog novca, bojim se da nećemo imati dovoljno europskih sredstava kojima danas raspolažemo nego ćemo morati tražiti sredstva na međunarodnim tržištima.', kaže Horvat koji na pitanje što je jamac da će poslodavci novac usmjeriti na likvidnost poslovanja, a ne u rješavanje starih dugova odgovorio je: Definirali smo tromjesečni set računa.

Objasnio je kako će računi koji nisu stariji od tri mjeseca moći platiti kroz ove aranžmane.

'Ako poslodavci budu nekooperativni, ako budu kršili ta pravila, postoje mehanizmi kojima se to može riješiti. Istaknuo je da im je cilj da se kroz maksimalno dvije tri godine dostignu rezultati s kraja 2019. godine, a ne da oporavak traje deset godina.', zaključio je Horvat.