prvi u americi

Honolulu s 99 dolara kažnjava pješake koji šalju sms dok prelaze cestu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2017 11:52
  • Objavljeno 26.10.2017 u 11:16
Pješaci u Honolulu koji budu slali sms dok prelaze cestu će se kažnjavati s po 99 dolara

Pješaci u Honolulu koji budu slali sms dok prelaze cestu će se kažnjavati s po 99 dolara

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pješaci koje prometna policija u najvećem havajskom gradu Honoluluu zatekne kako bulje u mobitel dok prelaze cestu, u skladu s novim zakonom morat će platiti kaznu u iznosu od 99 dolara

Svrha kazni je spriječiti potencijalne nesreće koje se često događaju kada 'rastreseni' pješaci šalju sms poruke prelazeći cestu, objasnila je gradska uprava. 

Honolulu je prvi veći američki grad koji je zakonom zabranio slanje sms poruka tijekom vožnje, a zabrana je sada proširena na pješake. 

'Svi oni koje policija zatekne u slanju poruka mobitelom ili gledanju u mobitel ili tablet za vrijeme prelaska ulice ili pješačkog prijelaza bit će novčano kažnjeni. Izuzetak će biti osobe koje mobitel koriste zbog hitnog slučaja', objavila je policija. 

Prvi prijestup bit će kažnjen s 15 do 35 dolara, a osobe koje se ne budu uopće prdržavale zabrane morat će platiti pun iznos od 99 eura. 

Prvi prijestup bit će kažnjen s 15 do 35 dolara, a osobe koje se ne budu uopće prdržavale zabrane morat će platiti pun iznos od 99 eura.

Prvi prijestup bit će kažnjen s 15 do 35 dolara, a osobe koje se ne budu uopće prdržavale zabrane morat će platiti pun iznos od 99 eura.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pametni telefoni, izvor raznih sadržaja koji odvlače pozornost, poput društvenih medija i aplikacija, sve su rašireniji, a broj nepažljivih pješaka koji su doživjeli prometne nesreće 'buljeći' u smartphone ili mobitele sve je veći. 

Po rezultatima istraživanja što ga je proveo 'ournal of Safety Studies' između 2000. i 2007. u Sjedinjenim Državama je godišnje u navedenim slučajevima ozlijeđeno manje od 400 pješaka, a nakon 2007., godine u kojoj je lansiran iPhone, tijekom 2012. zbilježeno je 1300 ozlijeđenih pješaka

O uvođenju istog zakona nakon Honolulua razmišljaju i gradovi Stamford i Connecticut

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!