STIŽE RCS

Zbogom SMS, pripremite se na nešto posve novo

20.07.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Čini se kako će SMS-ove uskoro naslijediti nova usluga koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu. Evo što trebate znati

SMS-ovi su super, ali vrijeme ih je pregazilo. Nedostaje im puno značajki na koje su nas navikle aplikacije za brbljanje na pametnim telefonima, ovisni su o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke dulje od 160 znakova...  

No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga - Rich Communication Services (RCS) - koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, piše Digital Trends. Evo što trebate znati. 

Kratka povijest SMS-a

SMS je prvi put predložen 1982. kao dio standarda druge generacije GSM (Global System for Mobile Communications), iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvotna ideja bila je odašiljati poruke korištenjem sustava koji su kontrolirali telefonski promet.

Inženjeri ETSI-ja su razvili okvir dovoljno mali kako bi stao u postojeće sustave i dovoljno modularan kako bi podržavao naplatu u realnom vremenu, preusmjeravanje i blokiranje poruka.

Nakon gotovo deset godina razvoja SMS je zaživio u prosincu 1992. kao poruka koju je inženjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je Merry Christmas.

Tijekom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 bilijuna poruka.  Eksplozivnom razvoju unatoč nije se puno promijenio, čak ni kad su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.

Što je RCS?

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je suradnjom više tvrtki 2007.  dabi ga godinu dana poslije usvojila udruga GSMA. 

Universal Profile, set specifikacija za RCS kojeg je GSMA objavila prošle godine, kaže kako ćemo ga moći koristiti kako bi dijelili svoje lokaciju s drugim korisnicima, slati fotografije te audio i video zapise visoke razlučivosti... 

Moći ćemo stvarati i arhivirati grupe za brbljanje, kao i ukloniti pojedine sudionike iz njih. Bit će moguće uključiti potvrdu primitka poruke te doznati kad je točno netko pročitao poruku. 

RCS će podržavati internetske video pozive i audio poruke, kao i privatna brbljanja dvoje sugovornika. Poruke će biti enkriptirane, moći ćemo ih koristiti na na bilo kojem uređaju i softveru, i to putem Wi-Fija. 

Sve to, i još štošta, moći ćemo koristiti bez potrebe za stvaranjem korisničkog računa i logiranjem.

Nekoliko Jibeovih značajki namijenjene su poslovnim korisnicima. Jibe od početka ove godine nudi program Early Access, s okvirom u sklopu kojeg tvrtke mogu učiti i graditi svoje RCS servise na toj platformi. Među ranim korisnicima su Virgin Trains, Walgreens, BlaBlaCar, Philips, Sky, Time Inc...

Zahvaljujući RCS-u bi, recimo, zrakoplovne tvrtke mogle umjesto običnog SMS-a slati poruku kojom bi mogli odmah obaviti check-in i dobiti ukrcajnu propusnicu (boarding pass), upute kako do ukrcajnog terminala i tome slično.

Sporo prihvaćanje novog standarda

Do ove godine tek je nešto manje od 49 telekom operatora prihvatilo i pokrenulo RCS. Od europskih telekoma tu su Deutsche Telekom i Vodafone. 

Proizvođači opreme i uređaja su ponešto agilniji: dosad su se na potporu novoj platformi obvezali Alcatel, Asus, HMD Global, HTC, LG, Lenovo, Samsung, Sony,  i ZTE, između ostalih. Što se proizvođača softvera tiče, među velikim tvrtkama pozivu su se zasad odazvali samo Google i Microsoft. 

U Googleu RCS vide kao otvorenu platformu koja će zamijeniti zatvorene sustave kao što je iMessage, koji funkcionira samo na Appleovim uređajima. 

Zato su 2015. kupili Jibe, servis za razmjenu poruka u kojem su razvili softver za RCS na operativnom sustavu Android, temeljen na Unversal Profileu. Nedugo zatim su pokrenuli Jibe Hub, platformu u računalnom oblaku koja povezuje mobilne mreže s ključnom globalnom infrastrukturom za RCS.

Što će biti s Appleom?

Osim novog standarda, ta platforma podržava i stari SMS te MMS, druge mreže za RCS i softvere za različite pametne telefone i mrežne operatore. U Googleu kažu kako će budući smartfoni s Androidom dolaziti s ugrađenom podrškom. 

U toj su tvrtci već postavili temelje za uvođenje RCS-a na pametne telefone. U veljači ove godine preimenovali su svoju aplikaciju Messenger u Android Messages te udružili snage s nizom proizvođača smartfona kako bi na njihovim uređajima ta aplikacija bila u početnom postavu. Među proizvođačima su LG, Motorola, Sony, HTC i ZTE.

RCS zasad još nije široko dostupan između ostalog i zato što njegov set specifikacija Universal Profile nije još do kraja definiran. Tijekom druge polovice ove godine stići će njegovo konačno izdanje.

Pitanje je i što će biti s Appleom. Jabučari dosad nisu pokazali kako su spremni dati podršku RCS-u. Ako novi format SMS-a neće biti uporabljiv na Appleovim uređajima, bit će manje privlačan i drugim akterima.