BBC O PROMJENI USTAVA

Homofobni referendum su podržali vlast i Katolička crkva

02.12.2013 u 11:42

Bionic
Reading

BBC se također bavi referendumom u Hrvatskoj, navodeći da su birači podržali prijedlog zabrane istospolnih brakova. Opisujući kako je uopće došlo do referenduma i koji je konačni ishod, BBC navodi da su referendum podržala i 104 od 151 zastupnika u parlamentu

Prenijeli su i izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je kazao da je razočaran, ali ne i iznenađen rezultatima i da referendum ne smije biti razlogom novih podjela u hrvatskom društvu. Vlada, aktivisti za ljudska prava i poznate javne osobe zagovarale su glasovanje protiv referendumskog pitanja. Premijer Zoran Milanović je poručio da je referendum prijetnja pravu ljudi na sreću i izbor. Navodi se i da je najavio da će njegova vlada uskoro dati veća prava istospolnim parovima.

Naglašavaju i da je oporbeni HDZ podupirao inicijativu. Gay aktivisti su uoči referenduma prosvjedovali, pod jakom policijskom pratnjom, u glavnom gradu Zagrebu razvivši divovsku zastavu u duginim bojama izvan parlamenta. BBC je citirao izjave Sanje Juras, predsjednice Udruge Kontra, koja je kazala da su pozvali građane da zaštite prava manjina kako nitko u zemlji ne bi bio građanin drugog reda.

BBC navodi da je održavanje referenduma omogućio parlament nakon što je katolička inicijativa 'U ime obitelji' sakupila dovoljno potpisa za njegovo održavanje. Prenose i izjavu kardinala Josipa Bozanića koji je kazao da je brak jedina unija koja omogućava razmnožavanje. 'Tu je ključna razlika između braka i drugih zajednica', kazao je Bozanić. BBC navodi da se stav prema gay pravima u Hrvatskoj – koja se Europskoj uniji pridružila u srpnju – sporo mijenja. U Zagrebu je prva gay parada održana 2002. godine kada su deseci sudionika pretučeni. Povorke se sada održava redovno, ali ipak uz snažno policijsko osiguranje.