INCIDENT U SLAVONSKOM BRODU

Holy: 150 litara nafte nije moglo izazvati takvu katastrofu, riječ je o nečem većem...

03.04.2018 u 11:15

Bionic
Reading

Gostujući na N1 televiziji, bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy komentirala je ekološki incident zbog kojeg je 100.000 ljudi iz Slavonskog Broda i okolice ostalo bez pitke vode te ustvrdila da bi trajno rješenje za Slavonski Brod trebao biti pronalazak alternativne lokacije vodocrpilišta, s obzirom na to da se na kontaminirani Jelas vrlo vjerojatno više neće moći računati

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy u utorak je gostovala u emisiji 'Novi dan' N1 televizije te se osvrnula na ekološki incident zbog kojeg su građani Slavonskog Broda i okolnih općina već danima bez pitke vode, a čiji je uzrok još uvijek nepoznat javnosti.

'Nema velikog broja tvrtki i postrojenja na tom području koji su mogli biti potencijalni uzročnik, a moglo se raditi i o diverziji u kojoj je netko namjerno ispustio ugljikovodike u vodonosnik. Mislim da je do ovog trenutka inspekcija već trebala imati neke preliminarne rezultate o onom što se dogodilo', odgovorila je Holy, upitana koliko bi dugo trebala potrajati istraga ovog slučaja.

Iz tvrtke Crodux priznali su da im je prilikom testiranja produktovoda procurilo 150 do 200 litara nafte, no Holy sumnja da je to glavni uzročnik ovako ozbiljnog ekološkog incidenta.

'Moja procjena je da tih 150 do 200 litara, ako je došlo do procurivanja, nije moglo izazvati takvu ekološku katastrofu. Moralo se raditi ili o većem izlijevanju ili drugom ekološkom incidentu', kazala je Holy za N1.

  • +15
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Istaknula je i kako su neke vrste nafte koje su dolazile iz Rusije imale i radioaktivne elemente te kako su ugljikovodici i nafta veliki zagađivački vodonosnika. Naime, jedna litra može onečistiti čak milijun litara vode. Sve to moglo bi upućivati na to da će vodocrpilište Jelas ostati trajno kontaminirano te da bi trebalo pronaći alternativnu lokaciju s čistim izvorom vode, upozorava Holy.

'To je veliki infrastrukturni zahvat. Za realizaciju takvog projekta trebalo bi nekoliko mjeseci, uz ozbiljan angažman službi.'

Upitana kolika je odgovornost svih dosadašnjih Vlada za stanje u Slavonskom Brodu, što zbog zagađenja zraka, što zbog najnovijeg ekološkog incidenta sa zagađenjem vode, Holy odgovara kako je prilično malena jer se u slučaju zagađenja zraka radi o postrojenju u drugoj državi (rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, BiH, op.a.).

  • +8
Mirela Holy Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Prostor Hrvatske za pritisak nije velik. Građani su predlagali da Hrvatska obustavi dostavu nafte rafineriji, ali to ne bi bilo u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, a i Rusija bi sigurno reagirala protumjerama pa bi nam mogli obustaviti dostavu plina. Nažalost, Hrvatska nema mnogo instrumenata da bi utjecala na modernizaciju rafinerije, koja će se na kraju odraditi, ali to ne ide preko noći.'

Holy procjenjuje kako će, nakon što se dovrši spajanje na vodocrpilište u Sikirevcima, biti potreban jedan do dva dana da se sustav pročisti kako bi pitku vodu mogli dobiti svi u Slavonskom Brodu.

Podsjetimo, prema jučerašnjim najavama ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, pitku vodu Brođani će dočekati za 15 dana.