PREKRŠEN ZAKONSKI ROK

Hoće li Protega biti oslobođen zbog USKOK-ove greške?

27.01.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Odvjetnik Josipa Protege Darko Maržić tražio je obustavu postupka u aferi Bankomat. Kao i odvjetnici drugih optuženika u tom postupku, smatra da je USKOK-ova optužnica donesena 24. prosinca zakašnjela, a time i nezakonita

Odvjetnici Josipa Protege, Marija Kirinića i Ivana Sladonje tražili su, u svom odgovoru na optužnicu iz USKOK-a, obustavu postupka za pljačku Hrvatske poštanske banke zbog kršenja rokova iz novog Zakona o kaznenom postupku.

Naime, taj zakon jasno propisuje da istraga smije trajati godinu i pol, nakon čega se treba donijeti optužnica ili osloboditi osumnjičenike svake sumnje. U slučaju složenog postupka moguće je produljiti taj rok još šest mjeseci, što se u aferi HPB-a i dogodilo.

Optužnica je, naime, donesena u roku, 12. studenog 2010. godine, ali ju je sud vratio USKOK-u na doradu 'jer je nerazumljivo napisana' uz nalog da provede još šest istražnih radnji. Takva 'dorađena' optužnica morala je, tvrdi Protegin odvjetnik Darko Maržić, biti donesena u siječnju 2011. godine. No ona je predana istražnom sucu gotovo godinu dana kasnije, 24. prosinca 2011. godine.

'Sudac istrage koji je primio optužnicu iz USKOK-a morao je primijetiti da je istekao rok za predaju optužnice, ali očito nije išao za time. Svi odvjetnici su se žalili s istim argumentima na optužnicu i čekamo odluku Optužnog vijeća koja bi trebala biti donesena u sljedećih nekoliko mjeseci', rekao je za tportal Darko Maržić.

Ako Optužno vijeće prihvati zakašnjelu optužnicu iz USKOK-a, predmet ide na sud i odvjetnici tu više nemaju pravnih mogućnosti osim konstantnog isticanja pravne pogreške USKOK-a da bi mogla postati olakotna okolnost pri izricanju presude. 'Ako Optužno vijeće uvaži argumente obrane, tada USKOK ima pravo žaliti se, o čemu će tada raspravljati Vrhovni sud. Time bi napokon bila potvrđena sudska praksa koja bi mogla biti poučna i za druge. Nadam se da će Optužno vijeće prihvatiti naše argumente', kaže Maržić.

Ističe da je Zakon o kaznenom postupku u određivanju rokova za optužnicu vrlo jasan, za razliku od starog zakona koji je rokove postavljao samo 'instruktivno': 'ZKP ima jasne rokove, pretpostavljam da se više ne bi događalo da istrage stoje u ladici po pet godina i na taj način drže ljude toliko dugo u neizvjesnosti', rekao je Maržić.

Podsjetimo, Protega je kao bivši predsjednik Uprave HPB-a optužen da je oštetio banku kada je mimo procedure četvorici poduzetnika odobrio ukupno 150 milijuna kuna kredita. Pritom se radilo o nenamjenskim kreditima u iznosima i po nekoliko desetaka milijuna kuna. Umjesto da ih vraćaju, poduzetnici su za podmirenje dospjelih kamata znali dobivati i nove kredite od HPB-a.