GROBARSKI SKANDAL

Hoće li osječki 'Ukop' biti pokopan tužbama?

11.02.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Na 17 osječkih i prigradskih groblja dnevno se pokapa i do desetero pokojnika. Grupu grobara osječki istražitelji sumnjiče da su 'unatrag nekoliko godina s više groblja' s mrtvaca krali zlatni nakit, zlatne zube i dijelove odjeće. Koliko su skupocjene zlatnine preprodali, javnost za sada ne zna, ali krađa je očito masovna i organizirana. Što ako rodbina poželi svoju imovinu nazad?

Sud je u petak pritvorio 13 grobara i nosača ljesova dok Državno odvjetništvo ne prikupi dokaze i pokrene postupak za kaznena djela teška krađe i povrede mira pokojnika. Jedan je pušten, jer više nije zaposlenik Ukopa, pa ne postoji opasnost da ponovi kazneno djelo. Ako im se dokaže  krivica, i oni i Ukop mogli bi primiti neočekivane tužbe.

Odvjetnica Jasminka Biloš smatra da rodbina ima osnove tražiti odštetu za krađu. 'U slučaju dokazivanja krivice svakako da postoji mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva, ne samo protiv počinitelja pojedinačno, nego i protiv Ukopa. U tužbi protiv tvrtke trebat će, pored toga što su napravili, dokazati i da su tada radili kao zaposlenici Ukopa', ocjenjuje Biloš.

U vezi dokazivanja povezanosti grobara s točno određenom pokradenom imovinom skeptičan je odvjetnik Boris Kunček. Da bi se znala točna vrijednost, trebat će utvrditi točnu vrstu i količinu zlata, kada se krađa dogodila i tko je točno lopov u konkretnom slučaju. 'Teško je utvrditi koju su oni imovinsku korist ostvarili', kazao je Kunček.

Policija završila istragu

Policija je u osječkoj gradskoj tvrtki Ukopu završila kriminalističku istragu koja je obuhvatila 15 zaposlenih osoba, od kojih je 14 privedeno sucu istrage osječkoga Županijskoga suda, izvijestili su na konferenciji za novinare predstavnici osječko-baranjske Policijske uprave.

Sudac istrage Županijskoga suda odredio je 8. veljače jednomjesečni istražni zatvor za 13 od 14 privedenih osoba, a za jednu osobu odbio je prijedlog za istražni zatvor zato što više ne radi u spomenutoj tvrtki pa nema opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela. (Hina)

Međutim, izgleda da su većina plijena grobarima bili zlatni zubi, koje su čupali kliještima. Za to su imali kratko vrijeme, kada bi ušli u mrtvačnicu s lijesom okruženim rodbinom i obitelji. Nakratko su ostali da zatvore lijes, i umjesto da kolica odmah izguraju kroz vrata, uhodanom brzinom prvo su temeljito pregledali leš i spremili što vrijedi.

Ali svaki mrtvac liječio je te zube kod zubara. Ova dokumentacija mogla bi postati važan dokaz rodbini u eventualnom procesu za odštetu. 'Priča je krenula s malim, a došla do velikih razmjera. Ako se utvrdi da je netko oštećen, a rodbina ima takve podatke, primjerice zubne kartone, svakako da može pokrenuti postupak za odštetu', rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Odvjetnik Miroslav Šatlan dodaje povredu groblja, dostojanstva pokojnika i rodbine, kao još jednu osnovu za privatnu tužbu. 'Korisnici plaćaju određenu naknadu za pokop i čuvanje grobova. Dakle, Ukop tu uslugu treba obaviti i odgovoran je za nju. U tom smislu i ovdje postoji mogućnost za odgovornost tvrtke', zaključuje odvjetnik Šatlan.

Osumnjičene grobare tereti se da su više godina na osječkim grobljima s posmrtnih ostataka pokojnika skidali zlatni nakit, zlatne zube i ostalu zlatninu te dijelove odjeće. Kazneno su prijavljeni za tešku krađu i povredu mira pokojnika.