Problemi po brexitu

Hoće li doći do raskola u britanskoj Konzervativnoj stranci? Tvrdokorni brexitovci vrše sve veći pritisak na Sunaka

23.02.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Mjesecima se na britanskoj političkoj sceni lome koplja oko kontroverznog Sjevernoirskog protokola, jednog od ključnih dokumenata proizišlih iz Brexita. Ovih dana činilo se kao da će napokon biti sklopljen dogovor između Britanije i EU-a, no sada opet tvrdokorni brexitovci ozbiljno prijete premijeru Rishiju Sunaku. Hoće li doći do raskola među torijevcima?

Kako Wirschaftswoche piše u svojoj analizi, činilo se kao da će Rishi Sunak slaviti svoj prvi ozbiljniji i konkretniji politički potez otkad je na čelu Velike Britanije. Britanski premijer već tjednima vodi pregovore s EU-om iza zatvorenih vrata. Tema je opet Brexit, odnosno kontroverzni Sjevernoirski protokol, dokument koji je proizašao iz odlaska Britanije iz Europske unije, a protiv kojeg se u britanskoj javnosti već duže vrijeme bore zagriženi brexitovci unutar vladajuće Konzervativne stranke. Kompromis s Bruxellesom trebao bi konačno donijeti rješenje.

Prema uvjetima Sjevernoirskog protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva mora proći svojevrsnu carinsku provjeru. Takav je aranžman sklopljen da bi se izbjeglo uvođenje šengenske granice na irskom otoku, što bi moglo, strahuju mnogi, izazvati obnavljanje sukoba između zagovornika cjelovitosti tog otoka i britanskih lojalista.

Protokol je izvor napetosti otkako je stupio na snagu početkom 2021., ne samo između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, već i među unionistima u Sjevernoj Irskoj, a koji kažu da predstavlja prijetnju njihovu statusu unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Prije samo nekoliko dana činilo se da će doći do dogovora s Bruxellesom. Sunak je u utorak trebao predstaviti konačno rješenje svom kabinetu, no u utorak se opet nije dogodilo ništa. A kako stvari stoje, razlog je isti onaj zbog kojeg i dosad nije riješeno pitanje Sjevernoirskog protokola – protueuropska struja torijevaca. Čak se šuška da bi moglo doći do ostavki ministara i 'građanskog rata' među torijevcima.

  • +10
Svakodnevni život u Britaniji nakon Brexita Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Ured premijera Sunaka u Downing Streetu u utorak je rekao da postoje neriješena pitanja u pregovorima s EU-om. No svima je jasno da problemi zapravo dolaze iz smjera same vladajuće stranke. Oštro upozorenje stiglo je od ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman u ponedjeljak, kontroverzne desničarske figure u torijevskoj stranci. Braverman je upozorila Sunaka da ne može poništiti zakon koji bi Londonu omogućio da se jednostrano povuče iz Sjevernoirskog protokola, što je zapravo kršenje međunarodnog prava.

Nacrt tog zakona nije se baš sviđao Bruxellesu, a njegovo ukidanje vjerojatno će biti jedan od uvjeta EU-a za reviziju kontroverznog protokola. Stoga ne čudi to da tvrdokorni brexitovci među torijevcima koriste upravo ovaj zakon da bi potopili Sunakove planove za dogovor s EU-om.

Još jedan brexitovac, Jacob Rees-Mogg, optužio je Sunaka da se ponaša kao Theresa May jer se prethodno nije konzultirao s probritanskom sjevernoirskom strankom Demokratskom unionističkom partijom (DUP). Pored njega, javio se jedan od najpoznatijih brexitovaca, onaj koji je iskoristio Brexit kao odskočnu dasku u karijeri – bivši premijer Boris Johnson. On je rekao kako smatra da bi bila velika greška ukinuti zakon koji bi Londonu omogućio djelomičan zaobilazak Sjevernoirskog protokola jer bi se tim zakonom mogao vršiti pritisak na Bruxelles.

Johnson, čiji su mandat obilježili mnogi skandali, čini se, lagano priprema povratak na mjesto premijera. Nedavno je iznenada otputovao u Kijev, iako su ga vlasti molile da to ne učini. A činjenica da baš Johnson koristi Sjevernoirski protokol da bi izvršio pritisak na Sunaka vrlo je znakovita jer je protokol dio sporazuma o Brexitu, što je on osobno potpisao i uzdizao u nebo u prosincu 2020.

Kako je objasnio političar iz vrha probritanske sjevernoirske stranke DUP, Johnson je očigledno protivnicima protokola obećao da će ga raskinuti nakon što se uspostavi sporazum. To se to ipak nije dogodilo, a nezadovoljstvo unutar DUP-a i Konzervativne stranke počelo je rasti posljednjih mjeseci. Zbog toga DUP godinu dana bojkotira regionalnu vlast Sjeverne Irske te ona ne može uspostaviti vlast.

A britanska oporba zadovoljno trlja ruke jer joj odgovaraju stalne prepirke unutar Konzervativne stranke. Prema anketama, Laburistička stranka mjesecima je daleko ostavlja iza sebe po popularnosti.