orkanski vjetar

[FOTO/VIDEO] Moćna oluja Otto pogodila sjever Europe: Tisuće u Britaniji bez struje, u Danskoj evakuirano nekoliko stambenih zgrada

18.02.2023 u 16:46

Bionic
Reading

U Danskoj je evakuirano nekoliko stambenih zgrada, most Oresund prema Švedskoj je zatvoren, a norveški trajekti otkazani zbog oluje Otto koja je poharala Skandinaviju

Vjetrovi su dostizali 145 km/h na jugozapadnoj obali Norveške, a metereolozi u Danskoj izdali su narančasto upozorenje za sjeverni Jutland, piše BBC.

U Kopenhagenu je evakuirano 280 stanara iz tri stambene zgrade, nakon što je stiglo upozorenje da bi se mogle srušiti. Zgrade su građene 1950-ih i imaju grešku u dizajnu te ne mogu izdržati jake vjetrove.

Oluja je u Skandinaviji prvo pogodila sjevernu Dansku i južnu Norvešku, točnije obalno područje Rogalanda. Norvešeke škole su zbog vremena morale biti ranije zatvorene, a otkazani su i trajekti između sjeverne Danske i Norveške.

Brojni letovi iz zračne luke u Kopenhagenu bili su otkazani ili odgođeni, a teško je pogođen i željeznički promet u Jutlandu u zapadnoj Danskoj.

Policija Sjevernog Jutlanda upozorila je da je oluja oštetila mnoge krovove i da je broj incidenata toliko velik da mogu reagirati samo u najkritičnijim situacijama. Upozorili su stanovnike da ne idu na nepotrebna putovanja.

Kako se oluja kretala prema istoku, cestovni i željeznički most Oresund između Danske i Švedske bili su zatvoreni tijekom večernje špice. Željeznički promet između jugozapadnog grada Malmoa i Göteborga je otkazan, a vozači su pozvani da ne putuju bez potrebe.

Oluja koja je opustošila Skandinaviju prvo je prošla preko britanskog otoka. Oko 30.000 domova ostalo je bez struje, a deseci škola su zatvorene nakon što je oluja Otto prošla kroz Škotsku i sjevernu Englesku. Oluja je donijela vjetrove jačine od 96 kilometara na sat, dok su na planini Cairngorm zabilježeni i vjetrovi jačine goovo 200 kilomatara na sat.

  • +8
Oluja Otto Izvor: Profimedia / Autor: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Jak vjetar i srušena stabla uzrokovali su štetu na vozilima i zgradama. Vlakovi, autobusi i trajektne linije kasnili su ili bili otkazani, a drveće je blokiralo mnoge pometnice.

U petak ujutro muškarac je prebačen u bolnicu u teškom stanju nakon što je drvo palo na ulicu u Sheffieldu. 'Muškarac u 50-ima je ozlijeđen i prebačen je u bolnicu u teškom stanju. Imanje u blizini također je oštećeno, a građevinski inženjeri su na mjestu događaja', kazali su iz policije.