UOČI KLJUČNE SJEDNICE

HNS-u prijeti raskol bez obzira na to izabere li HDZ ili ne

06.06.2017 u 14:31

Bionic
Reading

Kojim će smjerom HNS krenuti i hoće li uopće opstati, moglo bi biti jasnije nakon današnje sjednice stranačkog Predsjedništva. Kakvu god odluku HNS donio u iduća dva dana, čini se da će ostati bez dijela ljudi u stranci

Na sjednici Predsjedništva HNS-a Vrdoljak će predložiti da ta stranka uđe u Vladu ili da se ide na nove izbore. Kakvu će odluku predložiti čelno tijelo stranke, još nije posve jasno. Spekulira se naime da Vrdoljak na svojoj strani ima pola Predsjedništva, no otvoreno o tome nitko od članova ne želi govoriti.

Neki su, poput Vesne Pusić i Anke Mrak Taritaš, jasno rekli da im koalicija s HDZ-om ne pada na pamet. U takvom razmišljanju nisu usamljene. Uz njih su i neki saborski zastupnici, čije bi ruke trebale poslužiti za stvaranje većine. Jedna od njih je i Nada Turina Đurić.

'Sad nas, HNS-ovce, NETKO uvjerava da će upravo taj HDZ koji je sustavno uništavao sve progresivno i dobro prihvatiti HNS u svoja njedra i omogućiti na taj način da Hrvatska napreduje!? Osobno, nakon 20 godina bitke s njima, u to ne vjerujem i znam da nam oni nisu saveznici na putu u bolju Hrvatsku te zato ne mogu računati na mene u podršci još jednoj svojoj prevari! Ono što me najviše boli je to da dio mojih kolega ne vidi ovu prevaru, a posebno me žalosti da to ne vidi Ivan Vrdoljak! Ali ta prevara neće proći, bar što se tiče pravih HNS-ovaca!', poručila je jučer Turina Đurić na svom Facebooku.

Uspije li Vrdoljak u svom naumu i dobije podršku u Predsjedništvu, ali ponajprije u Središnjem odboru (čija je sjednica u srijedu), koji po statutu odlučuje u koalicijama, u Vladi bi HNS mogao računati na minimalno dva ministarstva - ona zaštite okoliša i pravosuđa.

Vrdoljak navodno želi i Ministarstvo obrazovanja, a spominje se i Ministarstvo graditeljstva, koje bi se moglo sačuvati za Mrak Taritaš u slučaju da promijeni mišljenje. Pojavila se informacija da se to ministarstvo nudilo Predragu Štromaru, no on nam je to demantirao. Prema nekim informacijama, sam Vrdoljak bio bi potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti.

Tako bi dobio ministarstva, no izgubio bi dio stranke. Čak četvero saborskih zastupnika, ako je vjerovati njihovim izjavama, ne bi glasalo za koaliciju s HDZ-om. Takav stav imaju i drugi HNS-ovci s kojima smo razgovarali.

Dio članstva smatra pak da se stranci loše piše u bilo kojem scenariju. Odnosi su, kaže nam jedan HNS-ovac, toliko narušeni da se više ne postavlja pitanje je li bolje ići u koaliciju ili ne, već mogu li HNS-ovci dalje jedni s drugima.

Ne uspije li pak Vrdoljak u svom naumu, morat će dati ostavku. Već u ponedjeljak je najavio da će dati mandat na raspolaganje, a na ostavku ga je još u izbornoj noći pozvao Andro Vlahušić. No eventualnim odlaskom Vrdoljaka s čela HNS-u i dalje prijeti raskol. Prema informacijama Vrdoljaku bliskih ljudi, mnogi se članovi javljaju u središnjicu, buneći se i ističući da se predsjednika stranke ne može smjenjivati preko medija. Stoga se može očekivati da bi, ako Vrdoljak ode s mjesta predsjednika, pobuna mogla nastati među drugim dijelom članstva.