ŠTO ĆE ODLUČITI hns?

Posavec: Na snazi je odluka da nema preslagivanja i to se poštuje

06.06.2017 u 10:16

Bionic
Reading

'Dogovorit ćemo se i spriječiti raskol unutar HNS-a', poručio je, gostujući na televiziji N1, član Predsjedništva HNS-a i međimurski župan Matija Posavec

Iako mediji pišu kako je Ivan Vrdoljak dobio pola Predsjedništva za koaliciju s HDZ-om, Posavec kaže da tome baš nije tako.

'Bilo je vrijeme izbora. U nedjelju su konačno završili izbori i svaka opcija i političar koji je sudjelovao mora raditi analizu. To činimo i mi. Uz analizu raspravljamo i o svemu što je aktualno. Svatko će imati priliku iznijeti svoj stav. Dogovorit ćemo se i spriječiti raskol unutar HNS-a jer to nije potrebno ni nama, ni građanima ni političkoj sceni', kazao je Posavec gostujući na televiziji N1.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je priznao da je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Što ako stranačka tijela ipak odluče da ne žele u koaliciju s HDZ-om?

'Bilo je nespretnosti u komunikaciji, ali ništa nije rađeno ispod žita. Plenković je dao ponudu svima, ne samo HNS-u. Stranačka tijela o tome moraju odlučiti. Nije to na Vrdoljaku. Demokratski procesi se moraju uvažavati. Odmah nakon drugog kruga smo organizirali Predsjedništvo koje broji 18 članova kako bi se u argumentiranoj raspravi iznjedrili stavovi i mišljenja svakoga pojedinačno', kaže Posavec.

Upitan je li razgovarao s Vrdoljakom o pregovorima s HDZ-om, Posavec je rekao: 'Na snazi je odluka da nema preslagivanja. To je na pretprošloj sjednici donešeno. To se poštuje. Vrdoljak je predsjednik stranke i kultura dijaloga podrazumijeva da se razgovara s predsjednicima stranaka i premijerom ili predsjednicom, ali to nisu obećanja nečega. Za to postoje strančka tijela. Kroz glasovanje će se donijeti odluka i to je obvezujuće.'

  • +12
Stožer Anke Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Posavec je otkrio i što osobno misli o koaliciji s HDZ-om. 'U politčkom spektru mi smo čvrsto na centru. Ja sam za župana na izbore išao s centrističkom politkom. Naravno da HNS mora zastupati istinske vrijednosti jednakog prava i šanse na rad. Biti podjednako udaljen od desnice i ljevice', rekao je međimurski župan.

Ponovio je da će odluku o koaliciji donijeti stranačka tijela. 'Meni je isto malo žao da su se u izbornoj noći pisale neke ostavke i statusi. Nespretno je bilo i s noćnim tvitanjem', rekao je Posavec.

Znači li da Vrdoljak mora podnijeti ostavku ako ne uvjeri stranku u svoj plan? 'Sasvim sigurno da. On je temeljem odgovornosti dao mandat na rapolaganje i o tome će se raspravljati', kazao je Posavec.

Ima li on sam ambicije postati novi predsjednik, upitan je Posavec. 'Sve u svoje vrijeme. Bit će raspisani unutarstranački izbori. Dotad bi stanku vodio potpredsjednik.Na tim izborima bi se svatko mogao kandidirati', kazao je Posavec.