zakon 'šutnje'

HND pokrenuo peticiju protiv 'zakona opasnih namjera' koji podriva demokraciju

01.12.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je pokrenulo peticiju kojom se traži od Vlade da odustane od uvođenja novog kaznenog djela 'Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje' smatrajući da je riječ o 'zakonu opasnih namjera' protiv novinarske profesije i interesa javnosti

"’Ovakav zakonski prijedlog izravni je udar na slobodu govora i slobodu primanja informacija te podriva demokratske temelje Republike Hrvatske. U demokratskoj državi javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a od javnog su interesa, što će im ovaj zakon onemogućiti. Razlog njegova uvođenja je upravo skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo'', ističu u HND-u.

Dodaju i da se već mjesecima protive uvođenju tog zakona nazivajući ga ‘’zakonom šutnje’’ i ''zakonom opasnih namjera'', podsjećajući i na trenutak kada se uopće počelo govoriti o uvođenju novog kaznenog djela.

Nakon što su mediji početkom 2023. objavili transkripte iz predmeta "Josipa Rimac", najprije o "aferi AP", a onda i transkripte o glasnogovorniku Vlade Marku Miliću i zapošljavanju u Hrvatskim šumama, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je izmjene zakona kojim će spriječiti takve objave podataka iz istraga, ističu u HND-u.

Dodaju i da iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje predlaže navedene izmjene, više puta naglasilo kako se za to kazneno djelo neće moći progoniti novinare, "zaštitne klauzule" koje onemogućavaju progon novinara u samom zakonskom prijedlogu ne postoje. Također, ne postoje iznimke za slučaj da su informacije od javnog interesa.

HND ponovo upozorava da bi uvođenje novog kaznenog djela imalo "zastrašujuće" posljedice na novinarsku profesiju, a time i interes javnosti jer se takvim zakonom širom otvaraju vrata policiji ili DORH-u da mogu zatražiti ispitivanje novinara te oduzimanje predmeta ili pretragu novinarske redakcije kako bi otkrili izvor neke neugodne političke priče, koja je od interesa javnosti.

Građani i građanke Republike Hrvatske moraju znati da uvođenje ovakvog kaznenog djela nije usmjereno samo protiv novinarske profesije, na što je HND detaljno više puta javno upozorio, nego i protiv njih samih.

Prođe li, takav prijedlog onemogućiti će svakog građanina i građanku ove zemlje da slobodno i bez straha putem medija obavijeste javnost o nepravilnostima koje se događaju u postupcima koji se tiču njih samih, pa i kada su žrtve kaznenog djela'', zaključuje HND.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'