novi sukob

HND se povlači iz manifestacije posvećene Siniši Glavaševiću: Despotsko ponašanje Penave!

14.11.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), kao jedan od utemeljitelja manifestacije 'Grad to ste Vi' izvijestilo je u utorak da se zbog neprihvatljivog ponašanja vukovarskih gradskih vlasti povlači iz organizacije novinarsko-književnih susreta posvećenih novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću

HND se također ogradio od ovogodišnjeg programa susreta o kojem, kako tvrde, nisu bili konzultirani ni obaviješteni te iz kojeg su izbačeni njihovi predstavnici bez službenog obrazloženja.

Podsjećaju da na službenom programu poslanom medijima početkom studenoga među organizatorima novinarskog-književnih susreta nije stajalo ime HND-a, ali je na njihovu adresu u ponedjeljak, samo tjedan dana uoči susreta stigao protokolarni poziv u kojem se najednom navodi ime i logotip HND-a kao jednog od organizatora.

HND ističe da je i prije bio nezadovoljan tretmanom Književno-novinarskih susreta, ali je godinama sudjelovao u programu, prije svega poštujući lik i djelo Siniše Glavaševića i svih kolegica i kolega koji su ratne 1991. godine radili na Hrvatskom radiju Vukovar.

"Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer nije politički oportuno", istaknuo je HND. 

Poručili su da "despotsko ponašanje" vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i njegovih suradnika neće prihvatiti. 

"Gradonačelnik Penava očito se ponaša u maniri 'grad to sam ja' pa sa svojim suradnicima odlučuje o tome tko je podoban, a tko ne za sudjelovanje u programu", priopćio je HND, navodeći da im je to neprihvatljivo, kao i "tužna i besramna politička zloupotreba žrtve grada Vukovara uoči superizborne 2024."

HND je najavio da će odsad samostalno održavati događaje posvećene životu velikog i nikad prežaljenog Glavaševića, ali i svih kolegica i kolega koji su radeći za Hrvatski radio Vukovar te ratne 1991. godine bili svjetlo i nada ne samo svim stanovnicima Vukovara, nego i cijele Hrvatske.

Napominju da se na spomen-ploči poginulih novinara i tehničara u Domovinskom ratu, na zgradi HND-a u Zagrebu nalazi se i ime Siniše Glavaševića i Branimira Polovine, ubijenih na Ovčari 20. studenoga 1991.