zamolbi AZTN-a

Vijeće za elektroničke medije o povezanost Media Solutionsa i Novog lista: Ne narušava se pluralizam medija

14.11.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) se, po zamolbi AZTN-a, očitovalo o dopuštenosti koncentracije poduzetnika Media Solutions d.o.o. i Novog lista d.d. ističući kako ''kapitalna i personalna povezanost ne narušava pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija''

U odluci VEM-a ističe se i kako Media Solutions nije pružatelj medijske usluge, a da je Novi list pružatelj elektroničke publikacije te da i ''bilo koji drugi vid organizacijske kontrole nad drugim poduzetnikom'' ne narušava pluralizam i raznovrsnost medija.

Odluka VEM-a uslijedila je nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajem rujna uputilo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika na temelju teksta novinarke Chiare Bilić objavljenog na Istra24 o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije.

Kako ističu u HND-u, potpredsjednici HND-a Chiari Bilić AZTN je odgovorio kako su prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika primili 4. kolovoza te da su od Media Solutions tražili dopunu prijave koja 18. rujna, kad je objavljen tekst o okrupnjavanju vlasništva regionalnih dnevnika, AZTN-u još nije bila dostavljena.

''Zarobljavanje medija i njihova politička kontrola nešto je što itekako treba zabrinuti sve kojima je stalo do dobrobiti ovog društva. Također, zanimljivo je da u ovoj priči – od Glasa Istre pa do Glasa Slavonije – imamo uvijek iste aktere koji su iza sebe ostavili pustoš, pad profesionalnih standarda i egzodus nepoćudnih kolegica i kolega'', upozorio je tada predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Zovko: Politička kontrola regionalnih listova

Ocijenio je i kako sve to nema nikakve veze s poticanjem kvalitetnog novinarstva, nego s političkom kontrolom regionalnih listova kojima će se upravljati s jednog mjesta.

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a, istražila je pozadinu osječke tvrtke Media Solutions i provjerila tko vodi to poduzeće. Jedan od suvlasnika Media Solutions je tako Bojan Divjak, nećak HDZ-ova Vladimira Šeksa, drugi je Oleg Uskoković, Dubrovčanin s varaždinskom adresom koji, prema poslovnim registrima, trenutno ima brojne, uglavnom vlasničke, direktorske i prokurističke funkcije u više desetaka poduzeća.

Uz Divjaka, upravu nakladnika Glasa Slavonije vode Ivica Božan, donedavni jedini član uprave Glasa Istre te Ivan Šimić, jedan od 48 osnivača HDZ-a, ističu u HND-u. Vlasnička struktura Media Solutions, kao i činjenica da je tvrtka u financijskim poteškoćama, ovoj poslovnoj transakciji daje političke konotacije, zaključuju u HND-u.

Chiara Bilić za Hinu je kazala da je HND prošli tjedan poslao ponovni upit ATZN-u na koji nije došao odgovor te da je u ponedjeljak 13. studenoga poslan još jedan upit. ''Prema našim saznanjima, AZTN još uvijek nije donio odluku, a prošlo je više od tri mjeseca otkako su primili prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika'', kazala je Bilić. S druge strane, upozorava i na šutnju vodećih ljudi Media Solutionsa.

''Bojan Divjak je, pak, obećao odgovoriti kroz nekoliko tjedana, koliko je procijenio da bi proces pripajanja mogao trajati, ali to se očigledno još uvijek nije ostvarilo. No, s obzirom na to da su računi Media Solutionsa u blokadi od 24. listopada, a Glas Slavonije je opet blokiran, Divjaku sam postavila i pitanje na koji način ta firma namjerava kupiti Novi list'', kazala je Bilić.