VERBALNO REŠETANJE

HND i GONG: Ovo je desant na medije; Hasanbegović: Ne, nego na Drvar

11.03.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Na najnoviji korak prema potpunoj političkoj kontroli medija te institucionalno silovanje procedure i zakona upozorili su Hrvatsko novinarsko društvo i GONG povodom Vladina prijedloga Saboru o neprihvaćanju izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te raspuštanja Vijeća za elektroničke medije na konferenciji za medije u Novinarskom domu, a iz PEN Centra su upozorili da se posljednji događaji mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se 'oni koji odlučuju odlučili za Velimira Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić'

Nakon što je prošloga tjedna na sjednici Vlade 'sasjekao' izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a (PV HRT-a) i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a za 2014. godinu i zaključio da je PV HRT-a suodgovorno za loš HRT, na jučerašnjoj sjednici Vlade u četvrtak, ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je i izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) te tražio smjenu predsjednice Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća zbog 'navodnih teških propusta u radu' što je VEM odbacio.

'Oni koji su smijenjeni nisu imali pravo na obranu, a to je pravo svakoga, čak i onih koje mi kritiziramo. Moram upozoriti da je sljedeća odluka prihvaćanje izvješća Hine, ostala je još Hina', upozorio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković istaknuvši kako se procjenjuje da je oko 50 posto vijesti koje se pojavljuju u medijima izvorno vijesti Hine premda se neki drugi ljudi potpisuju pod njih.

'Nemamo kulturnu politiku - to su radili oni bivši i ovi novi. Nema ni medijske politike', naglasio je Leković te podsjetio da je 'Most u pregovorima oko formiranja vlasti imao dobar prijedlog u vezi medija i to je jedina situacija da se o medijima raspravljalo, ali ništa od toga nije ispunjeno. Radi se suprotno i to je prevara'. 'Tražimo medijsku strategiju i odgovore na pitanja što Ministarstvo kulture misli raditi kad su u pitanju mediji', poručio je Leković na konferenciji za medije dio koje se uživo mogao pratiti i na N1 televiziji.

Hasanbegović: Desant na Drvar

'Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije, to je, ha, desant na Drvar', samo je kratko poručio Hasanbegović novinarima nakon konferencije za medije u muzeju Mimara povodom otvaranja Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju. Na pitanje novinara 'je li sada na redu Hina, ministar je odgovorio kako treba analizirati izvješće o radu Hine te ponovio kako se 'uistinu ne radi ni o kakvu desantu'. Istaknuo je da je Vlada izvršila svoju zadaću i dala ocjenu rada Vijeća za elektroničke medije i, s tim povezan, prijedlog o smjeni svih članova toga vijeća uputila u Sabor koji je, naglasio je, prenosi Hina, jedini nadležan za donošenje konačne odluke.


'Pozivamo Vladu da održava mjesečne presice koje su u vrijeme bivšega HDZ-ova premijera Ive Sanadera ukinute i to očito svim vladama odgovara, ali ne odgovara građanima i očekujemo od Vlade i svih institucija koje dobijaju pisma međunadrodnih orgaizacija, da odgovaraju na te dopise. Niti na jedno od tih pisama nitko nije odgovorio. Od predsjednice na niže i to je nedostatak političke kulture i bezobrazluk', kazao je Leković.

Medijski sustav jedan je od pokazatelja zdravlja demokracije, a ovakav desant na medije je simptom defektne demokracije što zabrinjava i potvrđuje da smo na putu u 90-te i slično Mađarskoj, a to nije smjer kojim želimo ići , upozorila je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a te bivša urednica i novinarka podsjetivši na 'proustaški prosvjed pred Vijećem za elektroničke medije na kojemu je bio i potpredsjednik Sabora'.

'S kime da razgovaramo ili damo prijedloge o problemima u zemlji koja svakim danom sve više nalikuje Newsbaru', upitala je Berković i kazavši da 'otpor postaje dužnost' poručila: 'Kanali komunikacije za otvoreno mišljenje i pluralizam ne bi trebali postati kanalizacijom javnosti'.

Naprasna smjena cijelog Vijeća za elektroničke medije uz drastično smanjenje sredstava za neprofitne medije te smještanje novca umjesto u Agenciju za elektroničke medije u Ministarstvo kulture, sve to zajedno potvrđuje jedan crni trend i već smo u defektnoj demokraciji, kazala je Berković istaknuvši da je GONG-u bitno stanje medijskog sustava i statusa nezavisnih regulatornih tijela jer oni imaju veliku ulogu u ostvarivanju biračkih prava, naime, da bi građani mogli biti dobro informirani moraju se pouzdati u to kako funkcioniraju mediji.

'Sredstva za neprofitne medije Ministarstva kulture smanjuju se sa 3,2 milijuna na 613 tisuća kuna. Dakle, možemo reći da je Ministarstvo definitivno odustalo od financiranja neprofitnih medija', kazala je Berković i dodala da će se rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture, a ne kroz izravne uplate nakladnika, kao do sada, što je omogućavalo, među ostalim, financiranje medija kroz Fond za pluralizam medija.

'Preuzimanje ovlasti i benefita nakon preuzimanja vlasti je kod nas pravilo. Ja bih ukazao na jednu stvar, a to je da kad je Hrvatska bila u pretpristupnoj fazi za EU morali smo ispuniti rigorozne uvjete na papiru i praktično. To se radilo čak i u pitanju medija, ali onda kad se uđe u EU postoji defekt bilo kakve kontrole da se vidi kako se radi. Bilo je prijedloga da se upravo zbog tih loših iskustava primijeni u našem slučaju nakandani monitoring. Tako nije odlučeno i to je loše', rekao je Leković.

Osvrnuo se i na svjetonazorske podjele koje ne bi trebale biti opravdanje za iznošenje činjenica: 'Prigovara nam se svjetonazorski stav, ali nitko nije niti će moći to dokazati. Novinarsko djelovanje su činjenice. Ne radi se o tome tko je kojeg svjetonazora. Često se, kad hoćeš nekoga uvjeriti da je nešto napravio s političkih pozicija, a ti to radiš - onda izmisliš da je on lijevi ili desni i to da bi mogao opravdati svoju poziciju koja je pozicija nekoga tko ne govori istinu. Činjenica je da postoje zakoni i procedure da ih se očito krši'.

Međutim, posljednji potezi nove vlasti oko medija, a naročito smjene na HRT-u te najava raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, na tragu su izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja prošle godine da će kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće, a sve što se kasnije događalo u odnosu nove vlasti prema medijima to samo potvrđuje, s tim da oni koji su smijenjeni ili će biti smijenjeni nemaju pravo na obranu dok sve nije gotovo.

Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se 'oni koji odlučuju odlučili za Velimira Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić'.