KAO U AMERIČKIM FILMOVIMA

Hi-tech sobe za ispitivanje USKOK-ovih osumnjičenika

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 09:23
  • Objavljeno 01.07.2009 u 08:55
USKOK GAJEVA

USKOK GAJEVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Od danas će svi osumnjičeni u USKOK-ovim predmetima biti ispitivani u posebno uređenoj sobi u sjedištu USKOK-a u Gajevoj u Zagrebu. Jednake se sobe uređuju i u Osijeku, Splitu i Rijeci

Tako će se osumnjičeni ubuduće dovoditi u hi-tech sobe nalik na one u američkim filmovima i serijama, a kako novi Zakon o kaznenom postupku danas stupa na snagu, za djela iz nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, prema novim pravilima, ispitivanje će, umjesto istražnih sudaca, obavljati tužitelji USKOK-a.

Soba je opremljena videokamerama, LCD monitorima, računalom. Prije ispitivanja svaki će osumnjičenik biti upozoren na to za što je osumnjičen i biti obaviješten o pravu na branitelja.

'Postoji sumnja da ste počinili kazneno djelo. Sada ćemo vas ispitati. Imate pravo na branitelja, a sve što kažete može se upotrijebiti i protiv Vas', rečenica je kojom će počinjati ispitivanje u USKOK-ovoj istražiteljskoj sobi.

Snimat će se tri CD-a, a jedan od njih, koji će se zapečatiti i potpisat će ga državni odvjetnik, osumnjičeni i njegov branitelj, dostavljat će se sucu istrage koji će imati kontrolnu ulogu. Novost je što će sada državni odvjetnik moći odrediti pritvor osumnjičenom, što se po 'starom' ZKP-u zvalo zadržavanje, a u nadležnosti suca istrage bit će istražni zatvor.

Uveden je i institut pritvorskog nadzornika, koji će moći oduzeti stvari koje pritvorenik ne smije zadržati kod sebe. Osim tužitelja, okrivljenih, njegovih branitelja i tehničara, u sobi za ispitivanje bit će i osiguranje, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi