PAD NOĆENJA U SRPNJU

HGK: Bit će dobro ako turizam ponovi lanjske rezultate!

18.07.2014 u 21:55

Bionic
Reading

Turističku sezonu u prvoj polovici srpnja obilježio je pad broja dolazaka i noćenja turista, što se teško može nadoknaditi te će biti dobro ako hrvatski turizam ove godine ponovi rekordne lanjske rezultate, ocjena je predsjednika Turističko-poslovnog vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) Franca Palme iznesena na Forumu obiteljskog smještaja, izvijestili su iz HGK

Pad prometa osobito je pogodio otoke, ruralna područja i manje gradove, dok su svijetli primjeri veći gradovi kao Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar, gdje je zabilježen veći porast broja dolazaka turista, istaknuli su predstavnici strukovnih udruga na jučerašnjem Forumu obiteljskog smještaja u organizaciji Turističkog vijeća HGK.

Palma je naglasio da ponavljanje lanjskih rezultata nije nemoguće jer se i prošle godine hrvatski turizam našao u sličnoj situaciji, ali su tada izvrsni rezultati u kolovozu i posezoni nadoknadili slabije srpanjske rezultate.

I on i svi ostali na Forumu pozvali su stoga nadležne institucije da zajedno s gospodarskim sektorom već danas počnu s pronalaženjem rješenja zaustavljanja trenda slabe prodaje u prvoj polovici srpnja, kako bi spremnije dočekali 2015.

Predstavnik Ministarstva turizma, pomoćnik ministra Želimir Kramarić na sve je kazao da i ova turistička sezona pokazuje veliku ovisnost hrvatskog turizma o suncu i moru te da rast turističkog prometa bilježe destinacije s razvijenom ponudom dodatnog sadržaja.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić najavila je da će HGK kao suorganizator na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u Opatiji 16. i 17. listopada organizirati Hrvatski turistički forum i završnu dodjelu nagrada iz akcije 'Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku'.

Najavljeno je i da će se dan prije tih Dana, 15. listopada u Opatiji održati i prvi Forum iznajmljivača, dok su predstavnici zagrebačkog Instituta za turizam obavijestili turističke djelatnike da će ovog ljeta provesti 9. po redu istraživanje 'TOMAS LJETO 2014. - Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj'.