prekogranično nasilje

Hezbolah potvrdio smrt četvorice svojih boraca na jugu Libanona

04.01.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Islamistička proiranska skupina Hezbolah objavila je u četvrtak smrt četvorice svojih boraca na jugu Libanona, među kojima je i jedan lokalni dužnosnik, čime se njihov gubitak u sukobu s Izraelom u zadnja tri mjeseca popeo na 129 poginulih boraca

Prema izvoru bliskom tom šijitskom pokretu, četvorica boraca su poginuli u noći sa srijede na četvrtak u pograničnom mjestu Naqoura.

Prema službenoj informativnoj agenciji (ANI), izraelsko zrakoplovstvo je izvelo napad na područje Naquore.

U srijedu je Hezbolah objavio da je u borbama na jugu Libanona poginulo pet boraca.

Od 8. listopada, dan nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima i rata koji je uslijedio između Izraela i tog islamističkog sunitskog pokreta, Hezbolah svakodnevno s juga Libanona granatira Izrael kao potporu Hamasu.

U prekograničnom nasilju poginulo je 175 osoba, uključujući 129 boraca Hezbolaha, ali i više od 20 civila uključujući tri novinara, navodi AFP.

Na sjeveru Izraela je u napadima Hezbolaha poginulo devet vojnika i pet civila. Hezbolah posebno cilja izraelske vojne položaje u blizini granice. Vođa "Božje vojske" Hasan Nasralah upozorio je Izrael u srijedu navečer, nakon napada u kojem je poginuo drugi čovjek Hamasa Saleh al-Aruri, da ne započinje rat u Libanonu uvjeravajući da će se njegova formacija boriti "bez ograničenja".

Njegov govor je uslijedio dan nakon napada koji se pripisuje Izraelu u kojem su ubijeni broj dva Hamasa, Saleh al-Aruri, i šest drugih čelnika ove formacije.