BIH BEZ HRVATA U VLASTI

Hercegovina vrije!

26.03.2011 u 08:08

Bionic
Reading

Naoko nezainteresirani za politiku, stanovnici zapadne Hercegovine pomno prate sve političke vijesti iz njihova okruženja, otkada je formirana vlada Federacije BiH u kojoj se nije našao nijedan predstavnik Hrvata iz stranaka s hrvatskim predznakom, za koje je glasalo preko 90 posto hrvatskih glasača u BIH

Prateći vijesti iz Sarajeva, a i Zagreba, kao likovi Beckettovog romana, čekaju Godota koji bi trebao doći i pronaći kvalitetno rješenje za Hrvate u BiH, koji su trenutno stjerani u kut, i vjerojatno u najgoroj poziciji od Daytonskog sporazuma.

Kao ni Vladimiru i Estragonu, tako ni Hrvatima u Hercegovini najvjerojatnije neće doći Godot, lider, koji bi se izborio za njihova prava unutar Federacije, ali poprilično su kompaktni i jedinstveni u stavu negacije svega što dolazi iz Sarajeva.

Zvuči nevjerojatno, ali Zlatko Lagumdžija je ujedinio Hrvate u BiH kao nitko do sada, govori nam Martina Mlinarević Sopta, iz Širokog Brijega, kolumnistica portala Index.hr i dobra poznavateljica političkih zbivanja u BiH.

Uz ceste na području Ljubuškog, Gruda i Širokog Brijega stoje jumbo plakati s porukom 'Stop majorizaciji Hrvata u BiH', a poruka s plakata gotovo da doista živi u svakom Hrvatu na području zapadne Hercegovine.

Hrvati se osjećaju izdano i od Sarajeva i od Zagreba, iako su zadnji potezi hrvatskih političara dočekani su oduševljenjem, posebice izjave Zorana Milanovića, koji je rekao kako HDZ svakako nije njegov prvi izbor u BiH, ali da se ne može zanemariti činjenica da su dva HDZ-a dobili preko 90 posto glasova Hrvata.

Milanović nikako nije omiljen u Hercegovini otkada je izbornoj noći bio u Sarajevu u izbornom stožeru SDP Zlatka Lagumdžije, koji je u Hercegovini neprijatelj br.1 i koji je svojim izjavama ujedinio hrvatske glasače raspodijeljene između dva HDZ-a.

Članovi HSP-a koji su stali u koaliciju s SDP-om za par fotelja, nalaze se na listi nepoželjnih u Hercegovini, na popisu izdajica Hrvata nalaze se s Lijanovićima, Živkom Budimirom i Zvonkom Jurišićem. Ovaj zadnji u nekoliko dana je dobio par jasnih poruka što narod misli o njemu, kada je išamaran ispred crkve u Bugojnu, a potom dva puta izbačen iz ugostiteljskih lokala u Mostaru i Kiseljaku, gdje ga je konobar odbio uslužiti a potom izbacio iz lokala. Po zidovima ispisani su grafiti protiv Željka Komšića.

Hercegovina balansira između osjećaja rezigniranosti i osjećaja kaotične nervoze, za koju nitko ne može reći u što će se pretvoriti. Prati se svaki potez politike iz Zagreba, nadu ulijevaju zajednički nastupi Jadranke Kosor i Ive Josipovića, čak se više vjeruje Josipoviću nego Kosorici.

Ipak, u razgovoru s nekoliko sugovornika zaključuje se da su sve oči uprte u Dragana Čovića i Božu Ljubića od kojih se očekuju potezi kojima bi se zadovoljili interesi hrvatskog naroda u Federaciji, a ne da ih predstavlja Živko Budimir, za kojeg Mlinarević Sopta kaže da ima toliko glasača da ne bi mogao napuniti ni manje boćalište.

Njegov izbor za predsjednika svi smatraju neustavnim, još jednim bahatim potezom Zlatka Lagumdžije, koji je svojom bahatošću kod običnih ljudi, koji i nisu osjećali neki separatistički poriv, učinili da podržavaju Dragana Čovića
Hercegovina ispod površine vrije, komešanje naroda se osjeća u svakom razgovoru, a o tome svjedoči i anketa provedena u BiH po kojoj 54 posto anketiranih misli da bi mogao izbiti rat.