TEROR DRŽAVNOG PODUZEĆA

HEP u iskapčanja struje vodi naoružane zaštitare!

10.03.2010 u 08:16

Bionic
Reading

Dok hrvatski građani sve teže plaćaju svoje mjesečne račune, Hrvatska elektroprivreda angažira naoružane zaštitare koji će njezinim djelatnicima omogućiti da što efikasnije iskopčavaju neplatiše. Na ovaj korak odlučile su se ispostave HEP-a u Splitu i Slavonskom Brodu, otkriva Novi list

Naoružana pratnja, dakle, HEP-ovcima će biti potpora u akcijama iskapčanja zbog neplaćenih mjesečnih računa, odnosno štitit će ih od bijesa građana. U ovu svrhu Elektrodalmacija Split angažirala je zaštitarske agencije 007 Miletić Solin, Gradska sigurnost Šimac i sin, Budnost Omiš' te Vrdoljak i dr J.T.D. Uslugu službeno podvedenu pod stavku 'tjelesna zaštita osoba i imovine i naoružana pratnja djelatnika prilikom iskapčanja' splitski ogranak HEP-a platit će 2,46 milijuna kuna. Elektra Slavonski Brod, pak, ugovor o pružanju istih usluga sklopila je sa zaštitarskom agencijom Sigurnost Buzov, a platit će je 473 tisuće kuna.

Glasnogovornik HEP-a Radimir Milišić za riječki je dnevni list rekao je da iskapčanje neplatiša uz pomoć uniformiranih zaštitara naoružanih pištoljima dosad nije bilo redovita praksa Hrvatske elektroprivrede. HEP-ovce je, rekao je, u određenim slučajevima iskapčanja električne energije građanima znala pratiti policija, ali to je ovisilo o dobroj volji 'plavaca'.

'Pretpostavljam da su u Splitu i Slavonskom Brodu procijenili da imaju potrebu za angažiranjem naoružane pratnje. Ovisno o situaciji, naši djelatnici ranije su ponekad na teren išli s policijom', pojasnio je glasnogovornik HEP-a.

Za potrebe ovog teksta novinari Novog lista kontaktirali su i s djelatnikom HEP-a koji na iskapčanju neplatiša radi u zagrebačkoj regiji. S obzirom na to da bi morao imati posebnu dozvolu za istupanje u javnosti, iz razumljivih razloga on želi ostati anoniman.

'Osobno nikad nisam imao naoružanu pratnju pri iskapčanju struje ljudima koji ne plaćaju račune niti sam čuo da je netko od mojih kolega imao takvo iskustvo. Nama je u firmi rečeno da se u slučaju problema jednostavno zahvalimo i odemo, nakon čega se problem rješava na drugi način, obično sudskim tužbama', kaže sugovornik Novog lista.

Prema iskustvima HEP-ovih djelatnika objavljenim u crnim kronikama, djelatnicima elektroprivrede naoružana pratnja ponekad uistinu može dobro doći. Na samom terenu, doduše, nisu zabilježeni teški incidenti, ako se takvima ne smatraju verbalne prijetnje. Najteži incident vezan za iskapčanje struje građanima zbio se u srpnju prošle godine u Županji, kad je razvojačeni hrvatski branitelj Damir Božanović aktivirao ručnu bombu u dvorištu pogona HEP-a i teško ranio sebe i direktora pogona Tomu Mijatovića. Što se incidenata na terenu tiče, jedan je zabilježen koncem 2008. godine, kad je dvojici djelatnika HEP-a prijetio vlasnik kuće gdje su došli isključiti struju.

Kod problematičnijih slučajeva iskapčanja električne energije HEP-ovce je znala pratiti policija, a jedan takav slučaj zabilježen je koncem prošle godine. Tad su u pratnji snaga reda i mira djelatnici Elektroistre iskapčali struju ugostiteljskim objektima u Puli.