KADROVIRANJE

HEP plaća i generala Kapulara koji je u mirovini

21.08.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Večernji list nastavlja otkrivati nepotizam i korupciju unutar državnog mastodonta HEP-a koji očito i dokazano, na primjeru Rade Buljubašića, vlasti služi za uhljebljivanje ili popravljanje životnog standarda ljudi koji su je na bilo koji način zadužili

Prema pisanju toga dnevnika, koji se poziva na informacije koje su dobili od izvora iz same tvrtke, na platnoj listi te tvrtke nalazi se i umirovljeni general Ivan Kapular kojega je navodno angažirao osobno Ivan Mravak kao savjetnika predsjednika uprave te mu tako omogućio da sasvim lagodno živi na račun državne tvrtke.

Honorar mu iznosi između 13 i 15 tisuća kuna, tvrdi sugovornik Večernjeg lista koji je zamolio za anonimnost. Kapular savjetuje Ivana Mravka u pitanjima sigurnosti tvrtke, a osim honorara godinama je primao i izdašnu generalsku mirovinu. Moguće da je Kapular posljednjih mjeseci regulirao svoj status u HEP-u i zamrznuo mirovinu, no godinama je ipak dobivao dvije naknade – mirovinu i honorar od državnog poduzeća.

Do komentara umirovljenog generala Kapulara Večernji list nažalost nije uspio doći. Generala Ivana Kapulara prisilno je 2000. godine umirovio predsjednik Stjepan Mesić, nakon što je s još 11 generala Hrvatske vojske potpisao pismo koje je Mesić ocijenio nedopustivim miješanjem vojske u politiku.

Svoje mjesto u HEP-u, odnosno u njegovu mostarskom predstavništvu, pronašao je i Pero Marković, nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Čapljine. Markovića je sa svih javnih dužnosti u Bosni i Hercegovini protjerao visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, i to zbog umiješanosti u aferu s tvrtkom Monitor – u Hrvatskoj poznatijom kao 66. pukovnija HV-a pod zapovjedništvom Ljube Ćesića Rojsa.

U HEP-u je zaposlen i Nikola Mlinarić, brat saborskog zastupnika Petra Mlinarića. Mlinarić je zaposlen prije pet godina, kada je Mravak već bio predsjednik uprave HEP-a, a dobio je mjesto direktora Sektora korporativnih financija i riznice unatoč činjenici da ima završenu samo višu ekonomsku školu. Dakle, Mlinarić je bez završenog fakulteta postao glavni financijaš HEP-a. 'Kakav bih ja to bio čovjek i stručnjak kada bi mi brat trebao pomoći da dobijem posao u HEP-u? Jesam li možda trebao otići raditi u Albaniju jer mi je brat saborski zastupnik?' zapitao se Nikola Mlinarić.