SUKOB S KOSOR

Hebrang i Pupovac koče zakone o visokom obrazovanju

04.06.2011 u 16:22

Bionic
Reading

Iako je premijerka Jadranka Kossr nakon sastanka s predstavnicima akademske zajednice prije nekoliko dana jasno dala do znanja da neće odustati od paketa zakona o znanosti i visokom obrazovanju, čini se da izglasavanje tih zakona u Saboru neće proći glatko. Naime, osim rektora, protiv zakona su i sveučilišni profesori iz stranaka vladajuće koalicije - Andrija Hebrang i Milorad Pupovac

Gotovo svaki razgovor HDZ-ova Andrije Hebranga i premijerke Jadranke Kosor na temu Zakona o visokom obrazovanju ne prođe bez žestoke svađe, piše Večernji list. 'Svoje sam o zakonima rekao na Predsjedništvu stranke i ne želim davati komentare za javnost', kazao je Hebrang.

Međutim, osim Hebranga, zakonima nisu skloni ni SDSS-ovi Milorad Pupovac, profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta, te Slobodan Uzelac, profesor na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

'O tim smo zakonima nekoliko puta razgovarali s ministrom Fuchsom. I ja i profesor Uzelac prenijeli smo mu da je sva tri zakona potrebno još dorađivati. No o njima će se još razgovarati ovih dana', poručio je Pupovac

Iako nije htio precizirati što ga smeta kod tih zakona, Večernji doznaje da zastupnicima iz profesorskih redova najviše smetaju odredbe o izravnom upletanju države u odluke sveučilišta, ali i način na koji je riješeno financiranje sveučilišta.