CROBAROMETAR

HDZ-u afere nisu naštetile, SDP tone sve dublje

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 25.10.2018 19:48
  • Objavljeno 25.10.2018 u 19:48
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: NOVA tV

Istraživanje Crobarometar, koje je agencija Ipsos provela u prvoj polovici listopada na slučajnom uzorku od 984 građanina iz cijele Hrvatske za Novu TV, pokazalo je da iako je bilo niz događanja vezanih uz HDZ i Vladu (prosvjed u Vukovaru, kriza Uljanika, SMS afera, glasovanje o povjerenju ministru Kujundžiću i mirovinska reforma) nije naštetilo HDZ-u i rejting mu je ostao nepromijenjen i iznosi 29,1 posto

S druge strane SDP nastavlja svoju silaznu putanju i sada imaju podršku 16,3 posto ispitanika, dok je prošli mjesec ona iznosila 17,2 posto. Kada se pogleda rejting SDP-a u posljednjih godinu dana, onda je taj silazni trend još uočljiviji. Prošle godine u listopadu su imali 23,4 posto potpore.

S 13,2 posto, potpora Živom zidu mjesec blago raste, no to se ne može reći za MOST koji bilježi pad podrške. Imaju 6,6 posto potpore ispitanika, a prošli mjesec ona je iznosila 8,3 posto.

Rastu, iako ne statistički značajno, manje stranke kao što su Bandić Milan 365, HSU, Promijenimo Hrvatsku, IDS, HNS, te Neovisni za Hrvatsku. Bandićeva stranka mjesec tako završava s potporom 3,9 posto birača, HSS s 3,3 posto, a potom slijedi stranka Pametno s 3,2 posto podrške. Ostale stranke su ispod tri posto, a neodlučnih je 9,1 posto.

Dvadeset posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a i dalje je izrazito visok postotak pesimista, pa tako skoro 73 posto ispitanika misli suprotno, odnosno da zemlja ide u lošem smjeru. Ne zna njih 7 posto.

S potezima premijera Plenkovića slaže se 26 posto ispitanika, otprilike kao i prošli mjesec. Za 2 posto porastao je broj onih koji mu ne odobravaju poteze i sada ih je 65 posto. Ne zna 9 posto ispitanika.

Vladajuća koalicija će vjerojatno odraditi mandat do kraja, smatra to 72 posto građana, njih 21 posto suprotnog je mišljenja, dok je neodlučnih 7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!