ZBOG DRAME NA HRT-U

HDZ: Tražit ćemo Radmanovu ostavku!

13.06.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Zbog drame koja već danima okupira Nadzorni odbor HRT-a oglasili su se danas i u HDZ-u. Traže da se o potencijalnom sukobu interesa vezano uz ugovor HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja oglasi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a na eventualne prijetnje glavnog ravnatelja Gorana Radmana da bi mogao zatražiti opoziv članova NO odgovaraju da će onda oni zatražiti ostavku samog Radmana

Kako smo već pisali, na HRT-u je jutros bila sazvana hitna sjednica Nadzornog odbora na kojoj je ravnatelj Goran Radman izvijestio članove NO-a o potrebi davanja suglasnosti za sklapanje trogodišnjeg ugovora o korištenju autorskih glazbenih djela s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS) teškog 67,5 milijuna kuna.

Odlučivanje na tu temu krajem svibnja stopirali su pojedini članovi NO HRT-a, točnije Mate Radeljić, koji se o svemu i jučer oglasio otvorenim pismom. Radeljića, naime, muči potencijalni sukob interesa Borisa Sruka, ravnatelja poslovne jedinice Poslovanje HRT-a, koji navodno živi u stanu nad kojim HDS ima hipoteku. Radeljić je po tom pitanju poslao nekoliko pitanja Radmanu i Sruku, a odgovorima nije zadovoljan te nije spreman preuzeti odgovornost ni sudjelovati u sjednici NO-a samo na temelju Radmanove tvrdnje da Sruk nije u sukobu interesa, najavljujući da o sklapanju ugovora HRT-a i HDS-a neće odlučivati sve dok se o tom slučaju ne očituje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Isto su danas na press konferenciji u Saboru zatražili HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak i Jasen Mesić.

'Sukob interesa mora utvrditi Povjerenstvo za sukob interesa i glavni ravnatelj Radman nikako nema pravo procjenjivati da li je netko u sukobu interesa ili nije. Koliko je nemušt u tim procjenama, dovoljno govori situacija i da je nakon što ga je Povjerenstvo za sukob interesa proglasilo odgovornim i dalje tvrdio da nije u sukobu interesa, što govori o njegovoj nekompetentnosti za transparentnost i neupadanje u sukobe interesa', kazao je Mesić.

HDZ-ov zastupnik podsjeća i da se Radman 'obrušio' na članove NO-a zbog toga što su s informacijama izašli u javnost. Radman tako zamjera Radeljiću što je javnosti dao na uvid Radmanovo očitovanje, kao interni materijal za današnju hitnu sjednicu, iako je 'kao i svi ostali članovi NO-a HRT-a potpisao Izjavu o čuvanju svih podataka koje sazna iz izvješća, akata, isprava ili savjeta, dobivenih tijekom rada kao član Nadzornog odbora HRT-a, te je bio upoznat sa svojim pravima i obvezama kao član Nadzornog odbora HRT-a'.

'Dužnost je osoba koje su izabrane u NO od strane Sabora upozoriti javnost ako smatraju da se u tako važnoj ustanovi kao što je HRT dešavaju stvari koje nisu u interesu javnosti. To je puno važnije od izjave koju potpisuju članovi NO da neće iznositi podatke koji su vezani za poslovanje', poručuje Mesić.

U HDZ-u samo žele da se sve radi transparentno. 'Posebno nas tu brine ovaj potencijalni sukob interesa, pri čemu pozivamo da se očituje Povjerenstvo. Ukoliko gospodin glavni ravnatelj bude inzistirao na opozivu članova NO, koji su izvršili svoju građansku i profesionalnu dužnost, onda ćemo opetovano zatražiti ostavku Radmana', kaže Mesić.

U HDZ-u podsjećaju da je u pitanju trogodišnji ugovor težak 67,5 milijuna kuna.

'Nemoguće je planirati da ćete imati prihode ovakve ili onakve jer pristojbu plaćaju građani. Svaki dan netko ostane bez posla i taj čovjek možda neće moći plaćati pristojbu. Ugovor od 67 milijuna kuna planirati na tri godine je nedopustivo jer ne možete znati što će biti za tri godine. Hoće li biti 400.000 nezaposlenih ili će se Radman pobrinuti da se netko zaposli na javnom servisu, ali samo ako ima dobar politički predznak', kazala je Sunčana Glavak.

Naime, glavnom ravnatelju HRT-a zamjerila je i problem sa zapošljavanjem novih kadrova. Na HRT-u su, kaže, raspisani natječaji za radna mjesta s plaćom iznad 11 tisuća kuna, pa se tako traži glavni ravnatelj programa HRT-a, komentator-mentor i izvršni urednik.

'Da biste poslali ravnatelj programa, dovoljno je da imate 10 godina radnog iskustva. Ne morate čak ni biti novinar. Da biste imali visoku plaću u RH, očito je dovoljno samo biti dobar s gospodinom Radmanom i biti politički podoban. Kolege iz vladajuće koalicije rekli su da je Radman doveden na HRT kako bi ga restrukturirao, ali mi kažemo da je očito riječ o političkom kadroviranju pred izbore. Ovo je samo jasna poruka da HRT ne raspolaže kvalitetnim kadrovima i zapravo poruka svim onim vrijednim novinarima i urednicima da taj posao ne znaju raditi. Dovoljno je da imate VSS, 10 godina bilo kakvog radnog iskustva i zbog toga izražavamo opravdanu sumnju da će se ovi ljudi birati po ideološkim, a ne profesionalnim kriterijima', poručuje Glavak.