DANAS JEDNO, SUTRA DRUGO

HDZ traži da Vlada odustane od sporazuma koji je potpisao Tuđman

15.09.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier zatražio je od Vlade da odustane od ratifikacije ugovora o državnoj granici između Hrvatske i BiH ocijenivši da bi Hrvatska njome pristala na politiku ucjene i ulazak u Europsku uniju vezala uz granična pitanja

"Ministar prometa BiH usudio se ucijeniti hrvatsku vladu da nema izgradnje Pelješkog mosta ako Hrvatska pritom ne ratificira granični sporazum, koji BiH još nije ratificirala i nema naznaka da će to učiniti u dogledno vrijeme. Odgovor Vlade na to je žurna ratifikacija sporazuma', rekao je Stier na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su se HDZ-ovci osvrnuli na godinu dana od donošenja "Plana 21 Kukuriku koalicije.

Stier smatra da Vlada ne bi smjela pristati na takvu ucjenu, da treba nastaviti razgovarati s Europskom komisijom o izgradnji pelješkog mosta i ostaviti otvoren dijalog sa Sarajevom.

Upozorio je i da su ugledni stručnjaci izišli s argumentima protiv tog sporazuma, koji se, kaže Stier, temelji na falsificiranom dokumentu. Podsjetio je i da je Plan 21 obećavao proaktivnu vanjsku politiku.

"Kukuriku koaliciju dočekala je situacija u kojoj je Hrvatska ušla u NATO i u kojoj su maknute sve barijere ulasku u EU i potpisan pristupni sporazum. Premijer je obećavao proaktivnu vanjsku politiku, a jedina inicijativa prema SAD-u je to što je pustio u medije da je uvrijeđen jer mora popuniti zahtjev za vizu", rekao je Stier.

Tajnik Odbora za gospodarstvo Goran Soldo optužio je Vladu da je, umjesto obećanjem pravednijeg poreznog opterećenja, građanima donijela veću stopu PDV-a, a gospodarstvu "poreznu represiju".

Plan 21 je plan kako na 21 način osiromašiti građane, bez ikakve vizije i strategije", ustvrdio je Soldo te dodao da je "obećani dijalog s građanima dijalog na Zavodu za zapošljavanje".

Ustvrdio je i da je Kukuriku koalicija obećavala restrukturiranje, a ne prodaju javnih poduzeća, a da sada radi suprotno, prodajom Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja

"Žalosti da autoceste, koje su plaćali građani većom cijenom goriva, sada prodajemo", dodao je Soldo ustvrdivši da je prošla HDZ-ova vlada novoj vlasti ostavila pozitivne trendove.

Tomislav Džonlić, koji je na konferenciji za novinare predstavljen kao vjerojatni budući tajnik Odbora za obrazovanje prozvao je, pak, ministra Željka Jovanovića da je "obećani dijalog s građanima demonstrirao upadom u školu u Kaštelima". Kazao je da je ministar posebnom odlukom mogao u četverogodišnji program upisati učenike koji za to nisu imali dovoljno bodova.

Komentirajući medijske napise o frakcijskim borbama u stranci, Stier je kazao kako takvih napisa ima otkad je HDZ-a, ali da je stranka upravo završila proces konsolidacije.