OKUPLJAJU 'DOMOLJUBNE SNAGE'

HDZ prijeti Sanji Bilač: Ako se kandidira, bit će izbačena iz stranke

18.04.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić otvorio je karte i četiri mjeseca uoči lokalnih izbora javno pozvao 'sve stranke narodnjačke, demokršćanske i domoljubne opcije' na zajednički nastup, pa makar to išlo na štetu samog HDZ-a. Apel se prije svega odnosi na HSP i HČSP, dvije stranke koje u Splitu osvajaju zanemariv postotak glasova i koje su prije desetak dana potpisale sporazum o suradnji

'S mnogima smo razgovarali, ali naš cilj nije matematička koalicija, nego ujedinjenje domoljubne opcije kako bismo izvukli Split iz beznađa, letargije i bezidejnosti.

Pozivam sve prijatelje izvan HDZ-a, sve liste na kojima su hrvatski branitelji i sve ostale da stave na stranu svoje osobne i uskogrudne interese. Spremni smo ići i na štetu naše stranke samo da ovaj projekt uspije', otvoren je Škorić. Tek nakon višestrukog inzistiranja novinara spomenuo je da pod 'domoljubnu opciju' ubraja HSLS, HSS i razne pravaše. Ovi posljednji u Splitu su dogovorili suradnju nakon što su propali pregovori Luke Podruga s HDZ-om jer je tražio da na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće budu dva njegova kandidata sa sigurnim prolazom.

'Naš kandidat za gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević sigurno je najkvalitetniji i uvjeren sam da će ga građani prepoznati. Sve ankete pokazuju da ima najveće šanse za pobjedu, on će graditi novi Split i stati na put svim neradnicima, demagozima i profiterima', kazao je Škorić.

Po lokalnim medijima, inače, arhitekt Ivanišević posljednjih dana predstavlja se gotovo kao renesansna pojava: s jedne strane nabrajaju se njegovi realizirani projekti, a s druge podsjeća da je on vjerojatno jedini političar koji se nalazi u školskoj lektiri, i to kao glavni lik u dječjoj knjizi 'Snijeg u Splitu'. Splitski Tom Sawyer


HDZ-ovci su potvrdili da im se svojevremeno nudila današnja splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, no odbili su je jer 'žele graditi političku vjerodostojnost'. Kasnije je, kažu, razgovarala i sa SDP-om i s Ivanom Grubišićem, pa ih nimalo ne zabrinjava njena posljednja najava samostalne kandidature za gradonačelnicu. S druge strane, njihova članica Sanja Bilač - koja je u posljednje četiri godine jedina predstavljala koliko-toliko suvislu opoziciju Željku Kerumu - također je najavila samostalan izlazak na izbore. Prema njoj neće imati milosti - ukoliko ostvari svoje najave, bit će promptno izbačena iz HDZ-a.