ŠTO KAŽU FUCHS I MILINOVIĆ?

HDZ-ovci hvale nove ministre, ali...

11.06.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Do pomalo nagle smjene dva ministra, Željka Jovanovića i Rajka Ostojića, trebalo je doći puno ranije, složila su se i dva bivša ministra iz resora obrazovanja i zdravstva. U kratkom razgovoru za tportal pohvalili su kandidate za nove ministre, Vedrana Mornara i Sinišu Vargu, no iako im priznaju kompetencije, sumnjaju da će dvojac išta uspjeti preokrenuti u godinu i pol koliko je ostalo do kraja mandata

'Rekonstrukciju u resoru obrazovanja je trebalo napraviti puno, puno ranije, još prije godinu i pol. Proteklih dvije i pol godine napravljeno je toliko loših poteza da mislim da se do kraja mandata ne stigne ništa popraviti, pogotovo u cijeloj vertikali, dakle i školstvu, znanosti i sportu, jer je napravljen čitav niz loših odluka', kaže za tportal bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

I dok za ministra na odlasku Željka Jovanovića nema riječi hvale, Fuchs je dok je bio ministar dobro surađivao s budućim ministrom Vedranom Mornarom, koji je tada bio angažiran na projektu državne mature.

'On je jedna ugodna osoba. Moja iskustva su pozitivna, ali ne mogu si objasniti kako je ipak prihvatio mandat, i to kao vanstranačka osoba, s maksimalno godinu i pol do kraja mandata i s ovim zatečenim stanjem. Želim mu sve najbolje, ali ga ujedno žalim kao ministra. Neće uspjeti u ovih godinu i pol popraviti ovu štetu koja je nastala', kazao nam je Fuchs.

Da je bilo vrijeme da Željko Jovanović ode, slaže se i bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović, koji smatra da 'Jovanović političkim radom niti ne zaslužuje biti ministar'.

Ipak, Milinović se najviše osvrnuo na svog nasljednika u resoru zdravstva, Rajka Ostojića

'Ostojić, ja sam to govorio i prije dvije godine, nije se snašao na ministarskoj poziciji. Bio je previše zaokupljen političkim intrigama, prvo kao kandidat za gradonačelnika, a onda i kad je s Bernardićem išao rušiti Milanovića. Zdravstveni sustav mu je bio zadnja rupa na svirali i zdravstveni sustav nikada nije bio u težoj poziciji. Smjena je danas zakašnjela i novi ministar nema vremena bilo što napraviti da bi zdravstveni sustav profunkcionirao', poručuje Milinović za tportal.

Iako smatra da je Ostojića i Jovanovića trebalo smijeniti, Milinović kaže da mu nije baš jasno zašto u teškoj gospodarskoj situaciji, kada su svi ekonomski pokazatelji negativni, odlaze ministri iz društvenih djelatnosti. 'Javnost je očekivala odlučan potez u resoru gospodarstva i eventualno da se takvom rekonstrukcijom naprave neki pomaci', kaže nam Milinović

Što se pak tiče kandidata za novog ministra Sinišu Vargu, on je na Milinovića ostavio dobar dojam.

'Moram reći da sam u nekoliko navrata našao zajednički jezik s bivšim šefom HZZO-a na Odboru za zdravstvo. Vidio sam da je imao viziju razvoja i vidljivo je bilo da se bori za zdravstveni sustav. U njegovom imenovanju vidim jednu svijetlu točku i sigurno će se boriti za zdravstveni sustav i biti bolji ministar od Ostojića, ali mislim da je prekasno da se išta promijeni', kaže Milinović za tportal.

Svoje mišljenje o rekonstrukciji Vlade dala je i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja po tom pitanju ima iskustva jer je u jednom trenu mijenjala četiri ministra. 'Moje je mišljenje da je rekonstrukcija trebala biti prije godinu dana, da je ona trebala biti šire obuhvaćena i da je trebala obuhvatiti one koji nisu dali odgovore na temeljna pitanja koja nas danas muče, a to je gospodaarstvo. Svakako zdravstvo, to je činjenica da rezultata nema, svaki dan je sve gore i čujemo da u bolnicama nedostaju doslovce i šprice, prema tome ministar očito nije bio uspješan', kazala je Kosor.

Međutim, i za nju je kao i za Darka Milinovića najveći problem ipak gospodarstvo.

'Tu konkretno mislim i na gospodina Grčića jer je on taj koji bi trebao udarati tempo da se stvari brže i snažnije odvijaju. Tako da je ovo nekako, čini mi se, jedna polovična rekonstrukcija. Ne mislim da ona ima veze s odmazdama, ali mislim da puno velikih efekata neće biti. Godina i pol mandata nije malo i u godinu i pol se dosta toga može napraviti, ali očekivala sam jedan širi zahvat, da će dirnuti ono što je srce i ove i svake vlade, a to je resor gospodarstva', rekla je Kosor.

337662,337650,337680,337652