POLITIČKI ANALITIČARI

'HDZ je pretjerao, ovo im je velik autogol!'

21.10.2011 u 13:24

Bionic
Reading

'Doista su pretjerali. HDZ se ponaša kao osjetljiva mlâda', bila je prva reakcija politologa Ivana Grdešića na vijest o ukidanju imuniteta saborskom zastupniku Željku Jovanoviću, dok je informaciju iz Sabora analitičar Višeslav Raos dočekao riječima: 'Nevjerojatno! To je velik autogol'

Za politologa Ivana Grdešića potez je HDZ-a i zastupnika koji su ih podržali u Saboru u skidanju imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću dokaz da 'HDZ-ova osjetljivost na političku kritiku, ma kako ona žestoka bila, pokazuje visoku razinu netolerancije'.

'Zastupnik Jovanović već dugo žestoko kritizira HDZ i njihov politički, pogotovo korumpirani, pritvoreni i zatvoreni vrh, i u tom smislu to nije ništa novo, no očito se čekao ovaj trenutak da mu se oduzme imunitet', ukazuje Grdešić.

I politički analitičar Višeslav Raos se slaže s time da zastupnik Željko Jovanović već dugo oštro, po njemu 'često i prelazeći neke granice', kritizira vladajuću stranku, no štetnim smatra potez ukidanja imuniteta. 'Ako im je to toliko smetalo, imali su i druge opcije. Ukidanje imuniteta daje loš osjećaj po kojem se taj čin koristi da bi se nekoga ušutkalo', smatra Raos.

Za Raosa je HDZ-ov potez 'vrlo kontraproduktivan, jer će otvoriti prostor u kojem će ih prozivati da ušutkavaju saborskog zastupnika, odnosno sprečavaju slobodu govora, i to u vrijeme kampanje. 'To im je velik autogol i takva reakcija neće postići željeni učinak, nego će biti jako štetno za njih', upozorava Raos.

Rimac: Selektivno ukidanje imuniteta nije dobro

'Jedno je skinuti imunitet za neka kaznena djela, a drugo uvesti delikt mišljenja ili govora, jer to može zastupnike dovesti u situaciju da ih za svaku izjavu može tužiti neka druga strana', upozorava i politički analitičar Ivan Rimac. Po njemu, takva praksa nije dobra, jer bi se 'moglo pokazati da onaj tko ima većinu u Saboru može ušutkavati druge, i to selektivno, onako kako im trenutno odgovara'. 'Mogu ostaviti dojam da se u Saboru normalno govori, a onda, ako žele obraniti svoje pozicije, selektivno izglasavati ukidanje imuniteta', ocjenjuje Rimac.

Politolog Ivan Grdešić bi imunitet, kao instrument oslobađanja odgovornosti i krivnje zastupnika za izgovorenu riječ, proširio i izvan sabornice. Upozorava i da će se saborska odluka odraziti i na kampanju

'Ne vjerujem, doduše, da bi to kampanju moglo usmjeriti u drugom pravcu osim onoga u kojem ide, a to je Željko Jovanović cijelo vrijeme i propagirao, ukazujući da je HDZ korumpirana politička stranka kojoj je potrebna alternativa i smjena, odnosno vrijeme čišćenja. Mislim da je HDZ, na kraju, to sam sebi i priznao', podsjeća Grdešić.

I po mišljenju Višeslava Raosa, oporbena koalicija će ukidanje imuniteta Jovanovića iskoristiti u predizbornoj kampanji. 'Vladajući su o namjeri ukidanja imuniteta dugo govorili, pa su i imali vremena ustuknuti i reći: 'Možda nam to nije najbolja ideja.' Shvatio bih njihovu računicu na polovici mandata, ali u ovom trenutku – to je vrlo autodestruktivno', zaključuje Višeslav Raos.