kriza

HDZ BiH: SDA ruši ustav i zakone blokirajući respodjelu novca od MMF-a

20.05.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH optužila je u srijedu vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da ruši ustav i zakone reagirajući na blokadu 330 milijuna eura od MMF-am do čega je došlo zbog prijepora hoće li se županije naći u tom financijskom aranžmanu

Navodi se kako je ministarstvo financija i riznice, kojemu je na čelu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), ispunilo sve procedure vezane za dogovor o preuzimanju kredita s Međunarodnim monetarnim fondom.

'Podsjećamo SDA na činjenicu da su blokadu u kojoj se nalazimo izazvali isključivo bošnjački ministri, dva puta obarajući odluku o raspodjeli na Vijeću ministara', navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Nakon nemogućnosti dogovora o raspodjeli kredita od MMF-a potrebnog zbog saniranja posljedica krize izazvan koronavirusom, pod pritiskom međunarodnih diplomata angažiranih u BiH dogovorena je raspodjela novca. No, nakon što je novac odobren ponovno je problematizirano trebaju li se županije naći u tome aranžmanu, na čemu inzistira hrvatska strana.

HDZ BiH nadalje tvrdi kako SDA manipulira domaćom javnošću i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH prebacujući krivnju na HDZ BiH kako bi pokušala ostvariti apsolutnu dominaciju nad Hrvatima.

'Ovim putem apeliramo na bošnjačke političke predstavnike koji namjerno oskvrnjuju onaj Ustav za kojega se prozivaju najvećim i najpravičnijim braniteljima da prestanu s kontinuiranim i besramnim napadima na demokraciju, jednakost i slobodu, nemarno ugrožavajući žitelje i europsku BiH', dodaje se u priopćenju vodeće hrvatske stranke u BiH. HDZ BiH poziva na 'predanost Ustavu poštivanjem jednakosti triju konstitutivnih naroda i njihove izborne volje'.