TRAŽE OSTAVKU VLADE

HDZ BiH ocijenio zahtjeve Plenuma Mostara minornim

17.02.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Prosvjedi u Mostaru nastavili su se u ponedjeljak rano poslijepodne, a predstavnici građana okupljenih oko Plenuma Mostara, tijela koje okuplja prosvjednike, predali su tijekom dana zahtjeve za ostavkom županijske Hercegovačko-neretvanske vlade i ukidanja beneficija političarima

Predsjedniku Skupštine HNŽ-a Ramizu Jelovcu uručen je popis zahtjeva među kojima je najvažniji onaj za ostavkom vlade kojoj je na čelu premijer Denis Lasić.

Jelovac je prosvjednike primio u požarom oštećenoj skupštinskoj dvorani najavivši pritom da će njihovi zahtjevi biti razmatrani na sljedećoj sjednici skupštine. Upitan da prokomentira zahtjev za smjenom županijske vlade, Jelovac je rekao da je takvo što praktično vrlo teško izvesti zbog komplicirane procedure budući da je za smjenu vlade potrebna potpora dvije trećine od 30 zastupnika dok se istodobno dva HDZ-a ne slažu sa zahtjevima prosvjednika, a oni imaju 13 od 30 zastupnika.

Prosvjednici su zatim tražili i ostavku predsjednika Skupštine i raspuštanje ovoga tijela čime bi, tvrde, automatski pala vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Jelovac je pak odgovorio da se Skupština HNŽ-a može birati jedino na izborima.

Stotinjak prosvjednika danas se rano poslijepodne ponovno okupilo u središtu Mostara nastavljajući iznositi već istaknute zahtjeve za ostavkom predstavnika vlasti i smanjivanje beneficija političarima te pozivajući građane da im se priključe u većem broju.

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije ocijenio je zahtjeve Plenuma Mostara minornim i bez ikakvog značajnijeg utjecaja.

'Ta skupina nema nikakav narodni legitimitet da smjenjuje i imenuje županijsku vladu', navodi se u priopćenju ŽO-a HDZ-a BiH. Dodaje se da prosvjednici ne čine ni pola posto stanovništva Hercegovačko-neretvanske županije te da je među njima najviše Bošnjaka i predstavnika nevladinih organizacija.